Het belang van bewegen voor de dagbesteders - Aleco

Het belang van bewegen voor de dagbesteders

Dagelijks wordt de dag van de dagbesteders opgebroken door een sportmoment. Waarom dit zo belangrijk is? Vanuit het perspectief van twee van onze trainers, kijken we naar het belang van sporten voor de dagbesteders!

De dagbesteding bij Meet Your Talents biedt kwetsbare jongeren én jongvolwassenen met een beperking óf andere redenen waarom extra ondersteuning is, de ideale werkplek. Iedere dag gaan ze met verschillende taken aan de slag en doen ze werkervaring op. Ook is er altijd een sportmoment verwerkt in hun dag. Waarom dit belangrijk is? Hierover hebben we met trainers gesproken. Vanuit verschillende perspectieven bieden zij hun inzicht hierop aan. Lees dat hieronder.

 

Samen bezig zijn

Ten eerste hebben we gesproken met Koen Martens, hij is een van de trainers van de sportmomenten. Vanuit zijn perspectief helpen de sportmomenten om de dag op te breken:

“Iedereen is even bezig in een andere setting. Tijdens de sportmomenten is er geen verschil tussen de dagbesteders. Er wordt niet gekeken naar: wat kan jij en wat doe ik. Nee, tijdens het sportmoment is iedereen samen bezig.”

Zelf richt Koen de sportmomenten in op wat iedereen mee kan doen. Het is leuk voor de deelnemers om even tussen de werkzaamheden uit te gaan. Daarnaast zijn de momenten leuk en kan iedereen weer productief met de werkzaamheden aan de slag. Verder zijn de contactmomenten ook leuk. Vaak worden de sportmomenten bij bijvoorbeeld SchoolFit ook ingestoken op het sociale aspect. Bij de dagbesteders is dit iets minder het geval. Het sociale aspect komt wel terug, maar omdat zij elkaar al goed kennen en omdat ze veel samenwerken is het contact vaak al goed.

 

“Het belangrijkste is dat ze toch allemaal kunnen deelnemen, dat ze het gevoel hebben van hé ik kan dit en we doen dit met zijn allen.”

 

Het belangrijkste aspect van de sportmomenten is als volgt: “Het belangrijkste is dat ze toch allemaal kunnen deelnemen, dat ze het gevoel hebben van hé ik kan dit en we doen dit met zijn allen. De band tussen de dagbesteders wordt op deze manier alleen maar versterkt.”

 

Van elkaar leren

Ook aan onze trainer Kjetil Heylen hebben we zijn visie op de sportmomenten van de dagbesteder gevraagd. Hij vertelt meer vanuit het fysieke oogpunt over de sportmomenten en het belang ervan. Afhankelijk van de aanwezigen gaat Kjetil op verschillende manieren aan de slag met de dagbesteders. Wanneer ze met een grote groep zijn, gaat Kjetil aan de slag met verschillende spelvormen. In deze spelvormen zit vaak een bepaalde mate van coördinatie verwerkt. Zo komen de aspecten vangen, gooien of mikken vaak naar voren.

Vaak werkt Kjetil met tweetallen, soms ook individueel. Zijn idee hierachter legt hij uit:

“De ene is fysiek wat sterker dan de ander. Door deze aan elkaar te koppelen, krijg je vaak een mooie wisselwerking. Ze kunnen aan elkaar optrekken en veel van elkaar leren.”

Op fysiek gebied merkt Kjetil dat de dagbesteders steeds iets behendiger worden. Zo weten ze nu hoe ze een rugbybal of frisbee moeten gooien. Uiteindelijk worden ze hier steeds beter in. Daarnaast valt toch ook het sociale aspect op. Er worden regelmatig onderling grapjes gemaakt. Ook leren ze andere sociale vaardigheden:

“Wanneer iemand over hun grenzen gaat, leren ze dit aan te geven. Ook leren ze aanvoelen qua eigen gedrag wat wel en niet handig is om te zeggen. Hier worden ze steeds behendiger in.”

Verder benoemt Kjetil dat het sportmoment belangrijk is om de dag op te breken. De spanning is er even van af en de dagbesteders kunnen lekker genieten!