Wat Aleco kan betekenen voor communicatie en teamgevoel

Het werken in een team is al topsport op zichzelf! Het moet als een geoliede machine lopen en zelfs de kleinste storing kan al de efficiëntie van je team beïnvloeden. Zoveel factoren die invloed kunnen hebben. Bijvoorbeeld communicatie en teamgevoel. Elk woord heeft een duidelijke betekenis in het woordenboek, maar toch kan communicatie een lastig verhaal blijven. Gelukkig weten wij met Aleco JouwTeamInBeweging hoe wij jou erbij kunnen helpen. Ik vertel je graag hoe we dan doen.

1.    Managen in de sport laat de kantoorjungle lijken op een stadsparkje

Om eens te beginnen verschillen sportteams en teams binnen een bedrijf niet heel veel. Beide moeten gemanaged worden, maar zoals een vroegere docent van me zij ‘’Als je een groep op een sportveld of in een gymzaal kan managen, kan je de werkvloer managen met je ogen dicht.’’

Nu zal ikzelf niet zeggen dat een kantoor managen je daadwerkelijk zo makkelijk af zal gaan, maar er zit een kern van waarheid in deze uitspraak. Sportmanagement heeft unieke aspecten om te gebruiken op de werkvloer. Bij de teamactiviteiten die wij aanbieden kan je zomaar blind beachvolleybal gaan spelen. Als het jou dan lukt om jouw team in beweging te krijgen en ze op de juiste plek neer te zetten, krijg je een geoliede machine die blinde ballen zonder problemen terug kan spelen. Het chaotische van een sportveld, waar iedereen door elkaar rent, ordenen en stroomlijnen. Dat is een ervaring die één op één over te nemen is op de werkvloer. Je zal merken dat de communicatie en teamgevoel binnen jouw team een boost krijgt!

Communicatie en teamgevoel

2.    Een elftal is zo sterk als de zwakste schakel…

…en dat zal je altijd zo houden. Het maakt niet uit hoe sterk je team is, zowel in de sport als in het bedrijfsleven valt of staat er een hoop met de zwakste schakel. Maar wat doe je er mee? De zwakste schakel vervangen? Maar dan krijg je ook weer een nieuwe zwakste schakel en heb je dan je probleem wel opgelost? Het geeft in ieder geval geen duurzame relatie en teamgevoel met je team.

Eigenlijk ook wel een lullige term, ‘de zwakste schakel zijn’. Iemand kan de zwakste schakel zijn in een groep en tegelijk van onschatbare waarde zijn voor het team. Het draait erom dat je de zwakste schakel in zijn kracht zet en als team elkaars zwakke punten opvangt en compenseert, zo creëer je teamgevoel. Hoe je dat doet is een kwestie van uitproberen, trial and error, blijven werken een je communicatie en teamgevoel. Tijdens teambuilding activiteiten kan je hier mee spelen, hier en daar wat dingen uitproberen om te kijken wie waar in zijn kracht staat. Het is een risicovrije manier om te testen en tegelijk wekt het een realistisch effect op, want niemand wil natuurlijk verliezen.

 

3.    Het is stil, TE stil…

Je werkomgeving hoeft natuurlijk geen theekransje te worden, maar communicatie en teamgevoel is toch wel van belang om effectief te werken. Je moet je gevoel uit kunnen spreken en weten wat je van elkaar mag verwachten. Helaas zijn wij als mensen niet zo goed in het ruiken, voelen of aflezen van emoties zoals honden dat bijvoorbeeld kunnen. Wij moeten het grotendeels toch hebben van wat uitgesproken wordt.

Daar zit ook vaak het probleem, het wordt niet altijd uitgesproken. Dit kan leiden tot spanningen en miscommunicaties. De schade die dit aan kan richten kost vaak een hoop moeite, als het al te herstellen is. Voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen. Met een teambuildingsactiviteit kan je als team niet anders dan communiceren. Probeer maar eens een actieve escaperoom uit te komen door allemaal je eigen ding te doen. We kunnen je verzekeren dat het ons zal vermaken, maar dat jouw team er weinig aan over zal houden. Je zal jouw gedachtes moeten uitspreken en (nogmaals) elkaar moeten plaatsen op jullie sterke punten.

Communicatie en teamgevoel

4.     Even niet tussen dezelfde vier muren

Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat jouw team goed communiceert, dat jullie elkaar als familie ervaren en als een geoliede machine doordenderen. Het perfecte team, jullie hebben geen teambuilding nodig!

Ehm…nee, als je dat denkt zit je fout. Constant in dezelfde omgeving blijven zitten zorgt voor een langzaam afnemende productiviteit. Even erop uit met je team, ontsnappen aan diezelfde vier muren waar jullie dag in dag uit tussen zitten doet al snel wonderen voor je productiviteit. Daarnaast is het ook wel eens lekker om als team het niet over werk te hebben. Even informeel met elkaar aan de slag en daarna ontspannen met een hapje, drankje en een gezellig gesprek. Een andere omgeving en de druk van de ketel af laten, geloof ons maar als we zeggen dat jouw team goed zal doen!

 

Nu kunnen we natuurlijk niet verwachten dat je ons direct gelooft op ons woord. Het zelf ervaren is natuurlijk vele malen beter. Interesse om het zelf te ervaren of benieuwd naar wat we zoal te bieden hebben qua activiteiten? Neem dan vooral een kijkje bij onze JouwTeamInBeweging-activiteiten of neem direct contact op!