6 tips van Chelsey

Om je te ontwikkelen als topsporter

Chelsey Heijnen is voornamelijk top rugbyster geweest en op dit moment is ze topbokster. Heb je altijd al de droom gehad om topsporter te worden? Chelsey geeft ons zes tips die jou wellicht kunnen helpen om de top te bereiken.

Begin van haar carrière als topsporter

Naast zwemles die elk kind heeft, ging Chelsey op vijfjarige leeftijd op rugby omdat ze het een leuke sport vond. Op tienjarige leeftijd werd ze geselecteerd voor de regionale selecties, waar haar topsportcarrière begon. Iets later is ze geselecteerd voor de Nederlandse selectie en is het balletje verder gaan rollen. Op zestienjarige leeftijd is Chelsey gestopt met rugby en is ze begonnen met boksen. Het was de bedoeling om recreatief te boksen, gewoon omdat ze het heel leuk vond. Dit liep iets anders dan verwacht.

Boksen, hoe ziet Chelsey de toekomst?

Binnen een jaar bleek dat Chelsey veel talent had voor boksen en ging ze serieuzer trainen. Ze is nu niet meer van plan van sport te switchen. Met boksen heeft ze olympische doelen in het vooruitzicht, en die lijken ook realistisch! Ze heeft namelijk al de eerste olympische kwalificatie gebokst. Dit jaar lukt het helaas niet, vanwege het feit dat ze nog aan het revalideren is van haar schouderblessure. Vanaf haar dertigste wilt ze een normaal mens zijn en genieten van de dingen die ze tot nu toe niet of weinig heeft kunnen doen. Op dit moment traint Chelsey zes dagen in de week met een sessie van gemiddeld twee uur. Dit is minder dan normaal gesproken door haar schouder, haar gemiddelde is normaal wel 24 uur!

 

Hieronder zijn een aantal tips die Chelsey heeft om goed in je oren te knopen!

Eerste tip topsport ontwikkeling: Altijd voor je plezier sporten

Chelsey zegt dat je topsport alleen volhoudt wanneer je het echt zelf wilt en leuk vindt. Zelf is ze dus al op haar tiende begonnen, maar als kind geldt helemaal dat wanneer je iets niet heel leuk vindt, je het niet volhoudt om vaak te doen. Uit plezier is de passie voor rugby ontstaan, topsporter worden moet nooit vanaf het begin je doel zijn. Je begint met een sport omdat je het leuk vindt, en het kan zijn dat je toevallig opvalt en doorgroeit.

Tweede tip topsport ontwikkeling: Je eigen wil hebben, niet die van andere mensen

Zolang je het zelf niet heel graag wilt en dingen ervoor op wilt geven, zal het niet gaan lukken, volgens Chelsey. Veel mensen weten niet wat er nog meer bij komt kijken, behalve het harde trainen. Zolang je een sterke eigen wil hebt, zal er weinig in de weg staan.

Derde tip topsport ontwikkeling: Geniet van wat je mag

Dit is een tip waar Chelsey pas de laatste jaren zelf achter is gekomen. Eerst was het altijd maar doorgaan en verbeteren. Maar tegenwoordig geniet ze van wat ze mag doen en beseft ze dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Je mag eigenlijk al heel erg blij zijn als je een aantal keer per week de mogelijkheid hebt om te kunnen sporten. Als je topsporter wordt/ in die richting gaat, heb je nog veel meer voorrechten als reizen en wedstrijden. Geniet ervan nu je dit mee mag maken! Het kan zo (tijdelijk) klaar zijn, heeft Chelsey ook gemerkt met haar schouderblessure waardoor ze anderhalf jaar uit het sportwereldje heeft gelegen. Ze zegt zelf: “Nu ben ik al superblij om überhaupt te kunnen trainen zonder pijn.“

Vierde tip topsport ontwikkeling: Blijf allround trainen

Vanaf jongs af aan heeft Chelsey allround getraind. Dit houdt in dat het hele lichaam getraind wordt, om op die manier in topvorm te blijven/komen. Dit zorgt ervoor dat je snel kan schakelen van sport wanneer het fysiek tegenzit, maar ook wanneer je minder plezier hebt in een sport.

Vijfde tip topsport ontwikkeling: Geef je school niet zomaar op

Er zijn helaas maar weinig sporters die hun hele leven kunnen leven van het geld wat ze hebben verdiend met de topsport. Daarom is het belangrijk naast de sport door te gaan met school, voor na je carrière maar ook voor afleiding van sport af en toe. Uit eigen ervaring weet Chelsey dat als je de opleiding leuk vindt, er echt wel een weg te vinden valt om het te combineren en op allebei goed te presteren. Daarbij kan er altijd iets misgaan waardoor de topsportdroom in duigen valt, dan is het heel goed om andere opties te hebben.

Laatste tip (voor de ouders): ga je kind niet pushen of ermee te koop lopen

Belangrijk is om je kind niet hoger te praten dan het is.” Trots mag je zeker zijn, maar hou het bij de realiteit.“ aldus Chelsey. Uiteindelijk komt namelijk maar vijf procent van de toppers echt in de topsportwereld terecht, omdat ze het fysiek of mentaal niet aankunnen.

 

Wil je meer weten over de carrière van Chelsey, neem dan vooral een kijkje op haar social media kanalen.

– Instagram: chelsey.heijnen

– Facebook: Chelsey Heijnen

Of ben je benieuwd naar het aanbod dat Aleco biedt voor topsporters? Klik dan hier