Aleco All Stars: Onze talenten over talent

Recentelijk ben ik begonnen met voetbal. Op 23-jarige leeftijd een nieuwe sport oppakken. Dan sta je toch als een klein kind stiekem te hopen dat je een natuurtalent bent en zonder moeite mensen verbaasd doet staan. Die hoop had ik ook, had. Man, man, man wat zat ik ernaast! De eerste de beste training word ik door mijn benen gespeeld, krijg ik mijn benen in de knoop en zit ik vier dagen later nog met spierpijn voor het hele team. Ik ben dus géén natuurtalent… Of toch wel? Want wanneer weet een talent dat hij talent heeft? Is dat wel vanaf de eerste training of komen sommige talenten pas na jaren bovendrijven? Om hierachter te komen ben ik eens gaan praten met een aantal van de Aleco All Stars!

Rondstruinend bij Aleco ben ik in gesprek geraakt met een drietal Aleco All Stars talenten. Félinn van Lienden (wedstrijd zwemmen), Sanne Tadema (judo) en Luuk Elzinga (boksen) zijn de talenten die ik gesproken heb en dit is wat ze te zeggen hadden:

Op welke leeftijd ben je begonnen met jouw sport en hoe oud was je toen je merkte dat je er eigenlijk best wel goed in was?

Sanne: Ik was 5 toen ik begon met judo en ik denk dat ik 8 jaar was toen ik echt begon met wedstrijden. Daar kwam ik wel goed in mee. In het eerste jaar deed ik nog geen wedstrijden, omdat je eerst technieken moet leren. Daarna heb ik wat toernooitjes gedaan bij de lagere banden. Maar daarna kwam ik pas op hogere niveaus.

Félinn: Ik denk dat ik 8 of 9 was toen ik begon. Ik lag bij een groepje kindjes die wel konden zwemmen als eerste, maar nog niet echt als wedstrijdzwemmen. Ik had nog niet echt de techniek, maar vond het wel meteen al echt leuk. 3 jaar geleden ongeveer mocht ik naar de Speedo jaargang finale en één keer naar Leiden en één keer naar Dordrecht. Daar mocht ik een paar afstanden zwemmen en was ik best wel snel. Toen zat ik rond de top-10 van Nederland.

Luuk: Vroeger ging ik al met mijn vader mee naar het boksen. Zelf ben ik bij Aleco begonnen op mijn 14e/15e. Ik weet niet wanneer ik echt op een redelijk niveau kwam, ik noem mezelf ook geen talent. Je gaat er geleidelijk in op denk ik zelf. Het is veel ervaring en techniek opdoen voordat je echt kan zeggen of iemand goed is.

 

Talent is één ding, maar je hoort ook vaak dat iedereen er nog steeds hard voor moet werken. Klopt dat?Zijn er dingen die je niet kan doen door je sport?

Sanne: Als je iets doet denk je wel of het slim is om te doen. Zoals buiten gaan voetballen of iets. Als je dan fanatiek meedoet en een tackle doet dan vraag je jezelf wel af of dat slim is om te doen. Je denkt bij meer dingen na of je niet geblesseerd raakt.

Félinn: Ik heb minder vrije tijd. Het is echt school, zwemmen, school, zwemmen en dan soms een keertje met vriendinnen afspreken als ik echt veel vrije tijd heb. Anders meestal gewoon huiswerk maken. Dus het kost mij momenteel vooral veel vrije tijd.

Luuk: Je moet elke dag zelf de energie in steken, niemand doet het voor jou. Mij kost het geen moeite om er hard voor te werken. Als we in het seizoen zitten leef ik echt voor mijn sport en laat ik alles vallen. Als het kan vind ik ontspannen heel belangrijk, maar in het seizoen is het volledig voor de sport gaan.

Wat houdt het in om bij de Aleco All Stars te horen en waarom heb jij gekozen voor Aleco?

Sanne: Ik kwam hier omdat een trainingsmaatje hier al kwam. Zelf moest wat meer kracht krijgen, dus daarom ben ik hier komen trainen. Alleen op het moment dat ik hier kwam trainen had ik een blessure en kon ik niet echt gaan trainen. Hier sporten was dan wel fijn, omdat ik hier goed aan mijn herstel kon werken. Bij andere sportscholen kan je als kind eigenlijk niet trainen door een risico op overbelasten, maar hier hebben ze heel veel oefeningen met eigen lichaamsgewicht en dat kan je als kind gewoon doen.

Félinn: Ik ben hier nu twee maanden ongeveer. Het is hier voor mij vooral een stukje extra kracht krijgen voor het zwemmen en dat ik hierdoor nog beter kan zwemmen en echt podiums en Nederlands kampioenschap kan halen. Ik zit nu rond de top-10/top-20 en met meer kracht en stabiliteit hoop ik hogerop te kunnen komen. Aleco heeft een goed programma en speciale oefeningen die op mij worden aangepast, waardoor je je eigen schema krijgt en je jezelf kan verbeteren.

Luuk: Ik heb een goeie band met André. Dat is voor topsport erg belangrijk, een klik hebben met je trainer. Verder geeft Aleco  mij alle ruimte om op sportief en sociaal gebied mij volledig te ontwikkelen. Sport is het belangrijkste voor mij en daarom train ik hier als Aleco All Stars. Hier krijg ik alles om dat te doen, fysiotherapie, sportzorg, voedingsbegeleiding, alles zit hier onder één dak.

Wat zijn jouw doelen voor het komende seizoen/jaar?

Sanne: Sowieso eerst mijn blessure eerst helemaal weg krijgen, maar dit jaar wil ik me heel graag weer plaatsen voor het NK. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan en toen was ik de jongste van mijn leeftijdsklasse.

Félinn: Voor komend seizoen wil ik het liefst een podiumplek op de Nederlandse kampioenschappen en ik wil graag regionaal een meisje dat hier ook in de regio zwemt verslaan. Ik zwem al heel lang tegen haar en ik wil graag een keertje sneller zwemmen.

Luuk: Het EK onder 22, daar de eerste ronde doorkomen is voor mij het belangrijkste. Vervolgens wordt het kijken hoever ik kom. Dat kan je op zo’n toernooi nooit met zekerheid zeggen. 

En op de lange termijn, wat wil je bereiken in je sport? Wat is jouw ultieme doel?

Sanne: Ik wil heel graag Nederlands kampioen worden en ook op Papendal trainen!

Félinn: Op lange termijn hoop ik de Olympische Spelen of het Wereldkampioenschap te halen.

Luuk: De Olympische Spelen halen, dat is mijn droom. Daarvoor sta ik twaalf keer per week in de zaal. Of ik het ga halen weet ik niet, maar ik kan er wel alles voor doen.

Zo, nu weten we ook weer wat meer over onze toppers. Voor mezelf haal ik er in ieder geval uit dat talent geen gouden ticket naar de top is en dat het zeker op elk niveau hard werken is. Kleine geruststelling voor mijn eigen voetbalcarrière, ook al denk ik dat ik maar gewoon een balletje ga blijven trappen in de kelderdivisies.

Wil jij nu ook kijken of jij een talent bent in jouw sport of weet je al zeker dat jij de top gaat halen met wat extra begeleiding? Neem dan vooral contact met ons op, dan kijken we samen wat we voor jou en jouw sport kunnen betekenen!