(DI)EET ALS EEN ATLEET?!

Wie gezonder wil leven, denkt vaak vooral aan gezonde voeding en meer bewegen. Maar is dat ook het enigste wat je kan doen?

Wie gezonder wil leven, denkt vaak vooral aan gezonde voeding en meer bewegen. De goede voornemens die velen ook dit jaar weer gemaakt hebben, bestaan vaak uit een combinatie van deze twee onderwerpen. Wij merken dat ook, want in januari, februari en maart krijgen wij meer vragen die gaan over wat gezond eten inhoudt, of we kunnen helpen met voedingsschema’s en of we andere tips hebben die kunnen helpen om af te vallen en lekkerder in je vel te zitten. We zetten een aantal tips voor je op een rij!

 

TIP 1      EET IN PLAATS VAN DIEET

Bij ALECO zijn wij grote voorstanden van balans. Het veranderen van je voedingspatroon gaat juist níet over in een recordtempo zo veel mogelijk kilo’s kwijtraken. Als je dat wilt, moet je namelijk rigoureus te werk gaan en dat is op langere termijn niet vol te houden. Je krijgt van ons dan ook hoogstwaarschijnlijk geen dieet voorgeschreven, maar wél een voedingspatroon dat je gaat helpen om op lange termijn resultaat te boeken. Een gezond en verantwoord voedingspatroon dat je lang kunt volhouden!

 

TIP 2      VERANDEREN BETEKENT STIL STAAN

Wie zijn voedingspatroon wilt aanpassen om gezonder te gaan leven, doet er goed aan om regelmatig stilt te staan. Beetje vreemd misschien, want meestal denken we bij veranderen aan “het roer omgooien”, “breken met datgene dat we deden” en “in een hoge versnelling zaken anders gaan doen”. Om rustig op zoek te gaan naar je nieuwe balans, is het goed om regelmatig even níet te veranderen. Is het gelukt om ’s avonds wat minder vaak chips of nootjes te pakken? Hou dat vol! Wees er van bewust dat elke positieve verandering er één is. Probeer van daaruit de volgende stap te zetten. Misschien nóg wat minder snoepen/snacken ’s avonds. Of misschien minder frisdrank of alcohol en meer water drinken.

 

TIP 3      MEER, MEER & MEER!

Minder suikers binnen krijgen, minder vet eten, minder snacken…bij gezonder eten, denken we vaak aan minder, minder en minder. Het gaat echter óók om méér! Als je meer volkorenproducten eet, meer groenten eet en meer vezels binnen krijgt, krijgt je lichaam goede bouwstoffen binnen die nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Bovendien zul je merken dat je na een voeding met voldoende koolhydraten, genoeg eiwitten, voldoende gezonde vetten en voldoende vitamines en vezels, een voldaan gevoel hebt dat langer aanhoudt. Daardoor kom je minder snel in de verleiding om te snacken/snoepen.

TIP 4      THE BIG PICTURE

Als je toe bent aan een gezondere leefstijl, is het goed om voor jezelf ook na te gaan wat en wie jou daarbij gaat helpen. Als jij de enige in het gezin bent die gezonder wilt eten, maar de andere gezinsleden trekken naast jou op de bank een zak chips open, dan wordt het voor jou extra lastig om niet toe te geven aan de verleiding. Zoek daarom medestanders in je directe omgeving, mensen die jou motiveren om het vol te houden en die zelf ook gezondere keuzes maken!

Bedenk ook dat stoppen/minderen met snoepen een stuk makkelijker is als je helemaal geen snoep in huis hebt. En dat je je vaste rondje in de supermarkt wellicht moet aanpassen, zodat je niet langs het gangpad met snoep en chocolade komt.

Nóg een stapje verder: als je weet dat bijna 80% van de producten in de gemiddelde supermarkt niet past in een gezonde voeding (de schijf van vijf), dan moet je wel héél veel gangpaden mijden. Dat is niet te doen. Maak vóórdat je boodschappen gaat doen een lijstje wat je wilt kopen. En houd je aan dat lijstje. In steeds meer supermarkten kun je je boodschappenlijst ook sorteren op looproute door de winkel. Loop in gedachten alvast die route en denk alvast na over de verleidingen die jij gaat tegenkomen. En hoe je daar omheen gaat lopen 😉

 

TIP 5      BELOON JEZELF!

De laatste tip is wellicht de leukste. Gezonder leven, betekent werken aan balans (zie tip 1). Daarbij hoort ook dat je jezelf af en toe mag belonen. Sterker nog: dat je jezelf móet belonen. Een voorbeeld is om met jezelf af te spreken dat je maandag t/m donderdag geen koeken, chips of snoep eet. Het schaaltje chips of de koek van de bakker smaakt dan zeker te weten lekkerder op vrijdagavond als je de werkweek afsluit en als het weekend is begonnen.

Natuurlijk kun je jezelf ook op andere manieren belonen en hoeft het niet altijd te maken te hebben met eten/drinken. Zonder al te kinderachtig te gaan doen, is het echter zeker zo dat – als je jezelf een beloning in het vooruitzicht stelt – het enorm kan helpen om toe te werken naar een beloning.

Wil jij ook stap voor stap toewerken naar een gezondere leefstijl? Weet dan dat we jou ook kunnen helpen met een voedingsschema dat in balans is en dat wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Aarzel niet en laat het ons weten!

Ongekende Successtory Pascal de Geus!

Pascal de Geus, werkzaam bij Het Hooihuis, begon een jaar of zes geleden aan een missie: afvallen. En niet zo’n beetje ook. Pascal wilde zelf namelijk 50 kilo afvallen.
Dit is natuurlijk een doelstelling die wel heel erg scherp was. Want 50 kilo is niet niks.
Maar Pascal gooide het roer drastisch om. Het eet- en drinkpatroon werd aangepast en wekelijks werden eerst 2, daarna 3 en uiteindelijk soms zelf 5 trainingsmomenten ingelast. Hij maakte daarbij gretig gebruik van de mogelijkheden die zijn werkgever Het Hooihuis hem bood. Het vaste personeel van Het Hooihuis kan namelijk gratis sporten bij Aleco, want “de baas” heeft een abonnement Bedrijfssport bij ons afgesloten.
2 keer per week een combinatie van krachttraining en looptraining, zelf nog een keer (of 2) de sportschoenen aantrekken voor een duurloop en daarnaast regelmatig een Chuck Training en het resultaat…13 september 2016 ging Pascal op de weegschaal staan en de 50 kilo’s zijn eraf!!!
Een hele knappe prestatie van onze jonge Adonis. We zijn trots dat we daar een steentje aan bij hebben gedragen. Klasse gedaan Pascall!!!
Succes Verhaal