Wat is valpreventie?
Om op deze vraag te beantwoorden is het zo handig eerst te weten wat een val is. Een val is namelijk want je onbedoeld of onvrijwillig op de grond beland. Het is dus niet afhankelijk door een eventueel opgelopen letsel.
Valpreventie is er dus op gericht dat te voorkomen. Dit kan worden behaald door het verlenen van informatie over veilig voortbewegen of hoe u uw omgeving veiliger kan maken alsook door het geven van trainingen die de spieren en het evenwicht verbeteren.
Waarom aan valpreventie doen?
De vergrijzing binnen de bevolking stijgt jaarlijks aanzienlijk. Hierdoor stijgt het aantal valincidenten per jaar ook sterk.
De belangrijkste oorzaken van valincidenten zijn lichamelijke gezondheidsproblemen, met name spierzwakte, evenwichtsproblematieken en slecht gangpatroon.
Deze zaken zorgen voor frequent struikelen en evenwichtsverlies in en rond de woonomgeving.
Aangezien de botten naarmate men ouder wordt ook zwakker worden zullen de gevolgen van de val incidenten ook ernstiger worden en mogelijks toenemen. De kans op het krijgen van matige tot ernstige letsels wordt dus steeds groter naarmate de leeftijd stijgt.
Hoe doe je aan valpreventie?
Je kan jezelf laten informeren over de mogelijke omgevingsfactoren die het risico op vallen doen toenemen. Alsook hoe je veiliger jezelf of lasten kan verplaatsen.
Daarnaast kan je ook deelnemen aan trainingen gericht op valpreventie. Daar kan je door de loopscholing en krachtraining je looppatroon al een stuk verbeteren. Alsook stabiliteitsoefeningen waardoor je beter kan reageren op evenwicht verstoringen.
Valpreventie training
Hoe ziet zo’n training er nu uit?
Aan de hand van loopladders wordt de coördinatie verbeterd. Dat wil zeggen dat de aansturen van je spieren vanuit je hersenen wordt getraind met als doel accurater en fijner kunnen bewegen omdat alle spieren doen wat er van hen gevraagd wordt. Alsook leer je hoe je vanuit complexere houdingen je zwaartepunt best kan verplaatsen voor een betere balans.
Stabiliteit wordt dan weer getraind door het steunvlak te verkleinen door bijvoorbeeld op 1 been te staan of het steunvlak instabiel te maken. Dit wordt eerst gedaan met hulpmiddelen met als doel dit uiteindelijk met zo min mogelijk hulp te kunnen. Ook kan het evenwicht verstoor worden door lasten toe te voegen om daarop te leren anticiperen.
Met kleine hekjes en hordes wordt dan gewerkt aan het looppatroon en gewichtsverplaatsing. Door over hekjes te moeten stappen kan je niet meer schuifelen en ben er verplicht om je evenwicht in te gaan schakelen tijdens het lopen.
VitaalFit is de geschikte training
Wij vinden het belangrijk dat iedereen fit & gezond blijft. Bij VitaalFit kan je fit blijven en samen sporten met andere 60+’ers. Plezier staat hierin bij ons centraal, want samen sporten is leuk!
Voor sporters met (of zonder) aandoeningen zoals COPD, Osteoporose, Diabetes en hart/vaat ziektes of mensen die klachten ervaren na het hebben van corona, bieden wij passende trainingen. Met onze specialistische begeleiding houden wij jou in beweging en werken we toe naar een leven lang sporten. Met onze verschillende trainingen verbetert je fitheid, spierkracht, flexibiliteit, coördinatie en stabiliteit.
Wij brengen jou weer in beweging met onze lessen, zo kunnen wij er samen voor zorgen dat je vitaal fit wordt én blijft.
- Contactpersoon: Kjetil Heylen
- Telefoon: 0165-743005
- E-mail: fysiek@aleco.nl
- voor vragen een meer informatie : Vragen? Neem contact op met ons! Aleco – zet aan tot beweging!