De begeleiding aan talenten is vooral ontstaan door de revalidatietrainingen. In het begin van Aleco kwamen er voornamelijk geblesseerde sporters of sporten die blessures wilden voorkomen terecht bij Aleco. Naarmate er steeds meer sporters bij kwamen, kwamen er ook meer talenten binnendruppelen.
Voor welke sport is er aanbod?
Er is niet een bepaalde sport waar de talententrainingen op gericht zijn, het ligt er net aan wat voor binnenkomen. De ene periode kan het binnen Aleco heel druk zijn met basketbal talenten die allen geselecteerd zijn uit dezelfde vereniging, en het andere moment kan het druk zijn met boksers. Wel zegt André dat de nadruk nooit mag liggen op een bepaalde sport, dus dat dit ook niet zo over moet komen. Elke sport/sporter is even belangrijk binnen Aleco. Het wordt binnen Aleco benadrukt dat je wordt gezien en begrepen.
“Iedereen weet het als jij een nieuw record hebt behaald, maar als iets niet is gelukt is Aleco er ook altijd voor deze sporters. “– André de Klerk
Op welke leeftijd beginnen met trainen
De meeste talentjes komen bij Aleco binnen op 12/13 jarige leeftijd. Op deze leeftijd wonen ze sowieso nog thuis en ze vinden het leuk om wat extra te sporten. Als je dan 3 tot 4 jaar structureel extra traint, word je vanzelf beter. Op een bepaalde leeftijd komt het namelijk aan op omvang. Het verschilt echter wel hoe veel trainingen nodig zijn om topsport te kunnen beoefenen per sport. Als jongeren op 15/16/17e leeftijd richting de top willen gaan, moet er wel vier tot vijf keer per week getraind worden. Om het daarna nog verder te willen schoppen, zijn acht trainingsmomenten per week wel noodzakelijk. Je ziet veel dat jongeren op hun 15/16e stoppen met een sport als blijkt dat hun talent niet genoeg zal zijn voor topsport en ze het drukker krijgen met school/andere dingen. Later krijg je op 18/19-jarige leeftijd hetzelfde effect, door studie.
Doorstroom naar nieuwe hoogtes
Wanneer talenten het echt ver schoppen, stoppen ze vaak bij Aleco. Zij zullen dan bij een grotere sportvereniging lid worden en daar op professioneel niveau gaan sporten. Zo zegt Koen: “Er zijn niet veel jongeren die in Utrecht bijvoorbeeld gaan studeren, en dan 3 keer per week terugkomen naar Roosendaal om een paar trainingen te volgen.” In grotere steden zijn genoeg keuzes namelijk, voor persoonlijke begeleiding/training. Wel zie je dat veel jongeren dan compleet breken met de sport, wanneer het door studie niet meer lukt of door andere activiteiten.
“Ons doel is dan om ze bij ons te houden door nog groepstrainingen of personal training aan te bieden, op recreatief niveau. “ – Koen Konings
Zo blijven ze wel bezig en gaan ze niet van zeven keer per week trainen naar niks. Daarnaast vindt André het belangrijk dat de sporters terug kunnen blikken op een leerzame en leuke tijd bij Aleco, wanneer ze toch besluiten te stoppen met sporten bij Aleco.
Eigenschappen die nodig zijn voor een talent
Koen en André zijn beide ervan overtuigd dat er bepaalde fysieke eigenschappen nodig zijn om topsporter te kunnen worden in een bepaalde sport. Dit verschilt enorm per sport. Er kan altijd extra getraind worden, maar bepaalde fysieke kenmerken zullen echt in de weg zitten of juist nodig zijn. Om vanaf je 12 jaar het verschil te maken, moeten er een aantal dingen aan de kant worden gezet. Je moet bereid zijn vroeg op te staan voor trainingen, leuke dingen soms af te zeggen en je moet discipline hebben. Je moet het leuk vinden om zeven dagen per week met sport bezig te zijn en de ambitie hebben om je idool achterna te gaan.
Wat biedt Aleco talent aan?
Wat Koen belangrijk vindt, is dat de trainingen die hij geeft zo goed mogelijk zijn. Er wordt gekeken naar wat een talent nodig heeft om beter te kunnen worden. Hier moeten soms cursussen voor worden gevolgd, op internet research worden gedaan of bij andere trainers informatie worden opgedaan. Als trainer is het heel belangrijk om kinderen in de gaten te houden of ze het naar hun zin hebben. De sfeer moet zo aangenaam mogelijk worden gemaakt. Als trainer ben je toch een soort vertrouwenspersoon.
André zegt ook dat het belangrijkste is om een echt thuis aan te bieden aan de sporter. Dat is niet te doen met materiaal of een locatie. Het gaat om de mensen en de sfeer die daarmee gecreëerd wordt. Het is belangrijk dat de sporter hier gezien en begrepen wordt. Uiteindelijk is het doel van Aleco niet alleen om een sporter naar een hoger niveau te tillen, maar ook om de sporter een beter en mentaal sterker mens te maken. Als blijkt dat sporters uiteindelijk niet voor topsport in aanmerking komen, maar Aleco hen voldoende hulp aan heeft geboden om achter de passie te komen van de sporter en diegene voor de juiste studie kiest, is dat een net zo mooi resultaat als iemand die naar het EK mag, in principe.