Internationale Bananen dag

Vandaag is het internationale bananen dag. Veel sporters zien een banaan als de ideale snack. Of het ook echt zo is. Daar kom je nu achter!

Vandaag is het internationale bananen dag. Veel sporters zien een banaan als de ideale snack. Of het ook echt zo is. Daar kom je nu achter!

Ondanks dat een banaan meer suikers en meer calorieën bevat dan andere soorten fruiten, is het een goede fruitsoort voor sporters. Het bevat namelijk veel andere voedingsstoffen, zoals antioxidanten, vezels, kalium, vitamine C en B6. Daarnaast bevat het veel koolhydraten en mineralen, twee voedingsstoffen die je echt nodig hebt als sporter.

Net zo efficiënt als sportdrank

Een banaan is misschien net zo efficiënt als een sportdrank. De sportdranken bevatten suikers en water, maar geen vitaminen. Bij een banaan is dat wel het geval. Wanneer je één banaan eet, krijg je al een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine zorgt voor een goede weerstand en heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel.

Energiek en verzadigd

Uit onderzoek is gebleken dat bij het eten van een banaan het stofje dopamine vrijkomt. Dopamine zorgt ervoor dat we ons heel blij voelen en daarnaast wordt de honger gestild. Je krijgt hierdoor een verzadigd gevoel. Bananen stimuleren ook de aanmaak van serotine. Serotine is een stofje dat ervoor zorgt dat je je energiek en gelukkig voelt. Dat zorgt ervoor dat je de training langer volhoudt en dat je extra motivatie krijgt.

Banaan

Voor, tijdens en na

Voor de training nog wat extra energie binnenkrijgen? Combineer dan een banaan met bijvoorbeeld havermout of volkorenbrood. Zo krijg je extra vezels binnen. Zorg er dan wel voor dat er minstens 2 uur zit tussen de maaltijd en je work-out, hierdoor voorkom je maagproblemen.

Tijdens de training is een banaan een goede oppepper. De suikers in de banaan zorgen voor een energie boost, waardoor je er weer vol tegenaan kan. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt. Vermoeidheid staat namelijk vaak ook in verband met een tekort aan water.

Een banaan gebruiken als herstel? Dat kan ook! Bananen bevatten kalium, dit helpt bij het herstel van spieren en zenuwen. Vergeet daarbij ook niet om voldoende water te drinken en voeding met eiwitten te eten voor een optimaal herstel. Je kan ook je portie banaan combineren met wat kwart of noten, voor extra eiwitten.

Inspanning en inname

Let wel op! Een banaan is nuttig, maar het hangt ook af van de inspanning die je levert. Vooral bij langere inspanningen is een banaan gewenst. Voor een uurtje fietsen is het niet nodig om jezelf met koolhydraten vol te stoppen. Bij een belangrijke wedstrijd of training is het wel belangrijk om voldoende eten en te drinken.

Conclusie? Bananen zijn inderdaad de ideale snack voor sporters. Lust je geen bananen? Geen zorgen! Er zijn genoeg alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan peperkoek, mueslirepen of gedroogd fruit.

 

Recept

Een gezond, makkelijk en voedzaam recept met banaan uitproberen? Probeer dan deze banaanpannenkoekjes.

Benodigdheden (1 persoon)

Prak de banaan en mix alles samen, doe het in de pan en je pannenkoekjes zijn klaar! Ideaal om mee te nemen bij wedstrijden of als ontbijt!

 

Heb jij meer vragen over voeding?  Neem contact op met ons! Aleco – zet aan tot beweging!