Internationale bierdag: het effect van bier op sport - Aleco

Internationale bierdag

Het effect van bier op sport

Elke eerste vrijdag van augustus is internationale bierdag. Deze dag werd vanaf 2007 tot en met 2011 op 5 augustus gehouden in Amerika. Echter gingen steeds meer landen deze dag vieren, waarna gekozen is om deze op een vrijdag te zetten. Dan begint immers bij haast iedereen het weekend! Wij gebruiken deze dag om eens te kijken wat het effect is van bier op sport en herstel.

De nadelige effecten van bierdrinken zijn doorgaans bekender dan de voordelen. Om een goed oordeel te vormen nemen we deze toch even door. We kijken hierin naar 3 nadelige effecten van bier op jouw sportprestatie.

 

Nadeel 1: Bier werkt vocht afdrijvend

Het is een warme zomeravond, je hebt net de longen uit je lijf gerend en zweet als een otter. Je verlangt enkel nog naar een goed groot glas drinken. Je loopt de kantine in en besteld een halve liter bier, want dan heb je meteen een goeie hoeveelheid vocht. Dat zou je denken althans… Niets is minder waar! Bier werkt vocht afdrijvend. Bier bestaat dan wel voor 90 procent uit water, maar doordat je er een stuk meer van naar het toilet moet verlies je meer vocht dan dat je binnen krijgt.

Nadeel 2: De man met de hamer 2 keer tegenkomen

Wanneer je sport, dan geef je alles op de baan/het veld/in de zaal en soms ga je misschien iets te diep en dan is daar de man met de hamer. Niet het fijnste om mee te maken, maar een onderdeel van elke sport. Waarschijnlijk zal je liever niet een tweede keer zo’n tik krijgen. Daarom wordt er aangeraden geen bier te drinken na het sporten. Je maag is dan namelijk leeg, waardoor de alcohol sneller in je bloed terecht komt. Door deze versnelling worden de effecten van het bier ook nog extra versterkt. Je verliest evenwicht, concentratie en je kan sneller onwel worden. Geen fijne manier om je training mee af te sluiten.

Nadeel 3: 1, 2, 3 biertjes? 1, 2, 3 dagen spierpijn

Een zware training brengt vaak spierpijn met zich mee. Wanneer je graag een biertje drinkt na de training kan dit de spierpijn verlengen en zelfs heftiger maken! Dit komt doordat je lever twee taken tegelijkertijd krijgt. Zo moet deze zowel het melkzuur als de alcohol afbreken. Wilt het nu net dat jouw lichaam prioriteit geeft aan het afbreken van alcohol, waardoor het melkzuur langer in jouw lichaam blijft. Dit hoopt vervolgens op in jouw spieren met spierpijn tot gevolg. Niet heel aangenaam en zorgt er ook voor dat je minder snel weer optimaal kan presteren.

 

Dat zijn dus 3 nadelen van bier drinken na het sporten, maar zijn er dus ook voordelen aan? Dat is discutabel blijkt. Er zijn wel dingen aan bier die resultaten kunnen verbeteren, maar dat weegt niet op tegen de nadelen. Wat deze resultaten zijn?

Verbeter je uithoudingsvermogen

Wetenschappelijk gezien zou 2 á 3 gram biergist per dag je uithoudingsvermogen met wel 5 procent kunnen verbeteren. Klinkt niet verkeerd hé? Helaas is het wel zo dat je hiervoor 16 biertjes per dag zou moeten drinken. Wanneer je dit zou doen zijn de gevolgen groter dan het voordeel.

Een testosteron boost dan maar?

Na een training zit er een piek in je testosteronlevel. Alcohol heeft, na het leveren van een inspanning, hier ook invloed op. Echter is er een marge waar dit op werkt. Zo laat een inname van 1,5g per kg vetvrije massa een toename zien van circulerende testosteron na 2 tot 6 uur. Dit is te vergelijken met 5 á 6 biertjes drinken. Ga je hier overheen, dan dipt de aanmaak van testosteron juist flink. Testosteron helpt ons onder andere met het aanmaken van spiermassa en kan dus een belangrijke factor zijn in jouw trainingen. Echter is dit ook geen ultieme oplossing, aangezien alcohol dus zorgt dat melkzuur langer vastgehouden wordt. Hierdoor is het dus ook weer minder effectief voor je spier ontwikkeling en het herstel hiervan.

 

Wat kan ik dan het beste doen?

Test Laten we maar zeggen dat wij dus niet aanraden om voor of na het sporten flink aan het bier te gaan. Wanneer je sport als hobby kan 1 of 2 biertjes geen kwaad, maar wanneer je echt naar een optimale prestatie toe wilt werken is het verstandiger om deze granen smoothies te laten staan. Kun je toch echt niet zonder de smaak van een biertje? Neem dan een alcoholarm of alcoholvrij biertje. Deze varianten bevatten namelijk de positieve delen van bier, zonder de dwarsliggende alcohol! Zo zijn er zelfs biertje die speciaal gebrouwen worden voor na het sporten, zoals het biertje Pro Zero van ABLOC.