Internationale dag van de fysiotherapeut 

Vandaag (8 september) is het wereld fysiotherapie dag.

Wereld Fysiotherapie dag 

 

Vandaag (8 september) is het Internationale dag van de fysiotherapeut. Op deze dag wordt er stilgestaan bij het belang van fysiotherapie in de zorg. De fysiotherapeut speelt ook een belangrijke rol bij (top)sporters. Vaak genoeg zie je bij topsporters na een bijzondere prestatie op social media een post voorbijkomen, waarbij de fysio ook wordt bedankt. En dat heeft zo zijn redenen. De fysio speelt namelijk een grote rol bij de prestaties van topsporters. Als (top)sporter wil je ervoor zorgen dat je topfit blijft. De juiste begeleiding mag hierbij niet ontbreken. Om topfit te blijven is een bezoekje aan de fysiotherapeut vaak niet ongewenst.  

Bij Aleco kan jij hiervoor terecht bij de fysiotherapeuten van Jongmans-FysioSupport, wij zitten immers in hetzelfde gebouw. Op verschillende aspecten kunnen de fysio’s van Jongmans-FysioSupport bijdragen aan de prestaties van een topsporter. Onder andere bij blessurepreventie en snel herstel kunnen zij helpen. Dit zijn ook belangrijke factoren voor een topsporter. Lees hier waarom en hoe je omgaat met blessures. 

Blessurepreventie 

Misschien wel een van de allerbelangrijkste aspecten bij topsporters is blessurepreventie. Blessures zijn niet altijd te voorkomen, maar fysiotherapie kan wel een grote bijdrage leveren om ze te voorkomen. Zoals Jongmans-FysioSupport zegt: “Voorkomen is beter dan genezen.” Blessures kan je namelijk beter voorkomen, want die vertragen prestaties of het kan zelfs de carrière van een atleet beëindigen.  

Door middel van lichamelijk onderzoek en testen wordt door de fysio het blessurerisico in kaart

 gebracht. Aan de hand van deze uitslagen maken onze trainers een persoonlijk schema en kan er worden gewerkt aan de ‘zwakke’ punten. Hierdoor kunnen blessures voorkomen worden.  

Snel herstel 

Een snel en effectief herstel is van groot belang bij een topsporter. De fysio speelt uiteraard een grote rol in dit herstelproces. De fysio ontwikkelt een op maat gemaakt behandelplan waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoefte van de sporter en het type blessure. Op verschillende manieren wordt eraan gewerkt om de sporter zo snel mogelijk weer in competitieve vorm te krijgen. Bij Jongmans-FysioSupport is dat niet anders, van A tot Z wordt de revalidatieperiode begeleid. 

 

Hoe ga je om met blessures? 

De fysio kan een grote rol spelen bij blessures, maar hoe ga je er zelf als atleet mee om?  

Zorg ervoor dat je bij de eerste kleine tekens van een blessure gelijk naar de fysio stapt. Luister goed naar je lichaam. Op deze manier kan je het beste begeleid worden en kunnen blessures voorkomen worden. Hou je daarnaast aan het behandelplan. Volg het plan volledig en hou je aan de aanbevelingen van de fysio. 

Leer van blessures 

Blessures kunnen een leermoment zijn. Het kan erbij helpen om na te denken over je trainingsaanpak en jezelf af te vragen of dit wel de juiste manier is. Daarnaast kan het je helpen om signalen beter te leren herkennen en zo blessures te voorkomen.   

Geef jezelf tijd om terug te komen 

Na je blessureperiode is het belangrijk om langzaam en geleidelijk terug te keren naar je sport. Overhaast het terugkomen niet, want dit kan zorgen voor terugval of nieuwe blessures. De fysio kan hierbij ook de juiste ondersteuning bieden. 

Team van professionals 

Verder is het belangrijk dat je een goed team van professionals achter je hebt staan. Een fysiotherapeut valt daaronder, maar goede trainers, een voedingsdeskundige, sportpsycholoog en een podotherapeut ook. Dit team van professionals zorgt er samen voor dat je blessures kan voorkomen. Gezamenlijk kunnen zij een goed doordacht herstelprogramma opstellen specifiek voor jou.  

Als Allstar topper kan je dus terecht bij de fysiotherapeuten van Jongmans-FysioSupport. Zij bieden topsportbegeleiding aan en helpen jou onder andere met blessurepreventie en bij het herstel van blessures op een sport specifieke manier. Voor meer informatie kijk hiervoor op de website: https://jongmans-fysiosupport.nl/   

Voor het team van professionals ben je op de juiste plek bij het High Performance Team van het Talentencentrum Zuidwest-Nederland. Jongmans-FysioSupport en Aleco zijn hier allebei onderdeel van. Het team bestaat verder uit een sportpodotherapeut, bewegingswetenschapper, (sport)diëtist en sportmanagement. Meer informatie over het High Performance Team? Kijk dan hier: https://tczwnl.nl/talentontwikkeling/  

 

Meer weten over wat wij voor jouw als topsporter kunnen betekenen stuur een mailtje naar info@aleco.nl Of kijk op op onze website