Masterclass Vitaal Ouder Worden en de Beweegnorm

Investeren in een Gezonde Toekomst

Masterclass Vitaal Ouder Worden en de Beweegnorm: Investeren in een Gezonde Toekomst

Ouder worden is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het betekent echter niet dat we moeten stoppen met een actieve en gezonde levensstijl te leiden. Sterker nog, het is essentieel om juist op latere leeftijd goed voor ons lichaam te zorgen. Een belangrijk aspect van een gezonde levensstijl is voldoende lichaamsbeweging. In deze blog gaan we dieper in op de masterclass “Vitaal Ouder Worden en de Beweegnorm.” We zullen bespreken waarom deze masterclass zo cruciaal is voor onze toekomstige gezondheid en welzijn.

Investeren in een Gezonde Toekomst

De Beweegnorm: Wat houdt dit in?

Laten we beginnen met de basis. De beweegnorm, opgesteld door de Gezondheidsraad, geeft aan hoeveel lichaamsbeweging we nodig hebben voor een goede gezondheid. Voor volwassenen van 18 tot 64 jaar wordt aanbevolen om minstens 150 minuten matig intensieve beweging per week te krijgen, verspreid over diverse dagen. Daarnaast zouden spier- en botversterkende activiteiten minstens tweemaal per week moeten plaatsvinden. Maar wat betekent dit voor ouderen?

 

 

De Beweegnorm voor Ouderen

Naarmate we ouder worden, veranderen onze behoeften op het gebied van lichaamsbeweging. Daarom heeft de Gezondheidsraad ook specifieke richtlijnen opgesteld voor ouderen van 65 jaar en ouder. Voor deze groep wordt aanbevolen om minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen, evenals tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Daarnaast is balansoefeningen en activiteiten die de lenigheid bevorderen ook belangrijk om valpartijen te voorkomen. Valpartijen is een wat veelvoorkomend gezondheidsrisico is bij ouderen.

 

 

Waarom is de Beweegnorm zo belangrijk voor ouderen?

Het is begrijpelijk dat naarmate we ouder worden, het verleidelijk is om minder actief te worden. Echter, het handhaven van een actieve levensstijl heeft tal van voordelen voor de gezondheid, met inbegrip van:

Investeren in een Gezonde Toekomst

  1. Fysieke kracht en mobiliteit: Regelmatige lichaamsbeweging helpt de spiermassa en botdichtheid te behouden, waardoor het risico op osteoporose en spierzwakte wordt verminderd.
  2. Cardiovasculaire gezondheid: Beweging verbetert de gezondheid van het hart en de bloedvaten, wat het risico op hartaandoeningen en beroertes vermindert.
  3. Mentaal welzijn: Lichaamsbeweging kan stress verminderen, depressie voorkomen en de cognitieve functies ondersteunen.
  4. Gewichtsbeheersing: Het helpt om een gezond gewicht te behouden of te bereiken, wat op zijn beurt het risico op obesitas-gerelateerde aandoeningen vermindert.

 

De Masterclass “Vitaal Ouder Worden en de Beweegnorm”

Nu je begrijpt waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor ouderen, laten we eens kijken naar de masterclass “Vitaal Ouder Worden en de Beweegnorm.” Deze masterclass is ontworpen om ouderen te informeren en te inspireren om actief te blijven en aan de beweegnorm te voldoen. Enkele belangrijke punten die in deze masterclass worden behandeld zijn:

  1. Het belang van beweging: De masterclass legt de nadruk op de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging voor ouderen en hoe dit kan bijdragen aan een langer, gezonder leven.
  2. Praktische tips en oefeningen: Deelnemers krijgen praktische tips en eenvoudige oefeningen die ze in hun dagelijkse routine kunnen opnemen om aan de beweegnorm te voldoen.
  3. Persoonlijke begeleiding: De masterclass biedt ook de mogelijkheid voor persoonlijke begeleiding en consultaties om ouderen te helpen bij het opstellen van een bewegingsplan dat is afgestemd op hun individuele behoeften en mogelijkheden.
  4. Sociale interactie: Samen bewegen is leuker en stimuleert ouderen om gemotiveerd te blijven. De masterclass moedigt sociale activiteiten aan, zoals wandelgroepen en danslessen.

Conclusie

Investeren in een gezonde toekomst begint met het begrijpen en naleven van de beweegnorm, vooral naarmate we ouder worden. De masterclass “Vitaal Ouder Worden en de Beweegnorm” biedt ouderen de kennis, ondersteuning en motivatie die ze nodig hebben om actief te blijven en hun gezondheid te bevorderen. Door te investeren in lichaamsbeweging, investeer je in een vitaal en gelukkig ouder worden. Waar wacht je nog op? Ga eropuit, beweeg en geniet van de voordelen van een actieve levensstijl, ongeacht je leeftijd!

 

Vragen of wilt u meer informatie ontvangen stuur dan een mailtje naar fysiek@aleco.nl. Inschrijven voor de MasterClass klik hier