Meet Your Talents: terugblik op de afgelopen 5 jaar! - Aleco

Meet Your Talents: terugblik op de afgelopen 5 jaar!

Vijf jaar geleden kwam Bram Tak bij Aleco om aan de slag te gaan met Meet Your Talents. Samen met Michelle heeft hij het MYT programma opgepakt. Wij blikken naar aanleiding van deze gelegenheid terug op de afgelopen 5 jaar. Wat zijn de ontwikkelingen geweest en wat ligt er nog in het vooruitzicht, lees dat in deze blog!

Vijf jaar geleden kwam Bram Tak bij Aleco om aan de slag te gaan met Meet Your Talents. Daar werd hij ook snel stagebegeleider van Michelle die op dat moment bezig was met haar afstudeerstage bij Aleco. Sinds dat moment hebben ze min of meer als collega’s samengewerkt en zijn ze nu de gezichten van het Meet Your Talents programma. In de afgelopen 5 jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest en hebben ze samen het Meet Your Talents opgepakt en opgezet tot het programma dat het nu is. Samen met Bram en Michelle kijken we daarom terug op de afgelopen 5 jaar. Wat zijn de ontwikkelingen geweest en wat ligt er nog in het vooruitzicht van het Meet Your Talents programma? Dat lees je hier!

 

De beginfases van Meet Your Talents

Op het moment dat Bram startte was er al een basis gelegd voor het SchoolFit programma. Op de eerste werkdag van Bram had hij gelijk een kennismaking met een dagbesteder. Dat was op dat moment ook de eerste dagbesteder bij het Meet Your Talents programma. Het dagbesteding programma was al bedacht en uitgezet: “Eerdere gesprekken met verschillende Speciaal Onderwijs scholen waren al geweest, op mijn eerste werkdag kwam de eerste cliënt bij Aleco.”

Ook voor de onderwijsgroep was er al een basis programma opgesteld. Er was al heel veel contact met scholen uit de regio’s vertelt Michelle. “Onze voorgangers hebben er voor gezorgd dat wij al een goede naamsbekendheid hadden bij scholen. Daarin hebben we geen acquisitie hoeven doen. Het programma dat er stond hebben wij kunnen overnemen en uiteindelijk ontwikkelde naar onze eigen visie.”

Naast het SchoolFit programma en het dagbesteding programma, bestond op dat moment ook al het BeFit programma. Destijds nog onder de naam Sportcoaching. Een paar jaar later is het WorkFit programma erbij gekomen en gecreëerd.

 

“We kregen eigenlijk de kans om bijna vanaf nul te beginnen. We konden alles naar onze zin opzetten, wat ons dwong om veel te overleggen en in korte tijd samen veel op te bouwen.”

Een gearrangeerd huwelijk

De samenwerking tussen Michelle en Bram verloopt soepel en ze weten elkaar goed vinden. In de eerste twee jaar van de samenwerking was dit echter nog zoeken. Voornamelijk omdat ze allebei nog zoekend waren in de opgestelde programma’s en hoe ze daarin elkaar konden ondersteunen. Na de coronaperiode kregen ze meer duidelijkheid in de rolverdeling en daarmee ook de samenwerking met elkaar.

Vanuit Aleco kregen ze van André de Klerk en Koen Konings een duidelijke visie mee. Als het echter ging om de pedagogische inhoud dan konden ze eigenlijk vooral op elkaar terugvallen. Het was eigenlijk een soort gearrangeerd huwelijk, benoemen ze lachend.

“We kregen eigenlijk de kans om bijna vanaf nul te beginnen. We konden alles naar onze zin opzetten, wat ons dwong om veel te overleggen en in korte tijd samen veel op te bouwen. Daarbij kwamen we ook veel moeilijke casussen tegen, waarbij we samen belangrijke beslissingen moesten nemen.”

Doordat ze zoveel tijd hebben geïnvesteerd in de samenwerking, weten ze nu heel goed wat ze aan elkaar hebben en zijn ze volledig op elkaar ingespeeld. Hierdoor kunnen ze alles met elkaar bespreken en nemen ze nog veel beslissingen samen.

 

Vooruitgang

Door hard te werken en veel samen te zitten zijn er veel ontwikkelingen geweest. Michelle en Bram delen hetgeen waar ze het meest trots op zijn:

Michelle: “Wanneer ik voor mij zelf spreek is het vooral dat ik sinds dit schooljaar meer leidinggeef en minder in de uitvoering sta. Het team dat de uitvoering heeft overgenomen pakt dit zo goed op. Voor mij is dit een teken dat we het programma en proces heel goed hebben opgezet en uitgedacht. Het is geweldig om het resultaat te zien waar je jarenlang hard voor hebt gewerkt om dat weg te zetten. Daar ben ik denk ik het meest trots op.”

 

“Dit hebben we gedaan vanuit onze eigen visie en werkwijze. Samen hebben we iets moois kunnen creëren.”

 

Bram vult aan: “Ik ben het trotst op het feit dat we met zo’n klein team, niet alleen binnen MYT, maar ook Aleco breed, heel veel mensen hebben geholpen. Dit hebben we gedaan vanuit onze eigen visie en werkwijze. Samen hebben we iets moois kunnen creëren. Ik en Michelle richten ons meer op pedagogisch en didactisch gebied, maar we hebben daar wel heel het team nodig voor gehad. Dat vind ik heel gaaf!”

Verder benoemt Michelle dat ze veel positieve feedback hebben ontvangen, zowel van opdrachtgevers als cliënten. “We horen vaak dat cliënten zich prettig voelen bij Aleco en bij de trainers. Dit zorgt ervoor dat nieuwe mensen zich aanmelden, en je krijgt echt het gevoel dat je iemand verder kunt helpen. Dat geeft een fijn gevoel.”

 

Doelen voor de komende jaren

In de afgelopen 5 jaar hebben Bram en Michelle al veel bereikt samen, maar er liggen nog genoeg doelen in het verschiet. Ze hopen dat MYT nog verder gaat groeien, zowel in cliënten aantallen, maar ook binnen het team zelf. Daarnaast zien ze ook mogelijkheden om nieuwe trajecten op te pakken of met andere doelgroepen samen te werken. De afgelopen tijd zijn ze ook steeds meer betrokken bij andere programma’s binnen Aleco. Ook daarin hebben ze de ambitie om Aleco naar het volgende niveau te tillen. “Dit zijn allemaal mooie vooruitzichten en projecten om mee aan de slag te gaan,” zegt Michelle. “Daarnaast hoop ik dat ik nog lang met Bram mag samenwerken.”

 

“Dan besef je van hoever we gekomen zijn. Soms sta je er niet bij stil hoeveel ontwikkelingen er zijn geweest.”

 

Nog een keer terugblikken

Als ze samen nog een keer terugblikken, realiseren ze zich hoeveel er in de afgelopen jaren is gebeurd. Michelle merkt op dat ze soms herinnerd wordt aan hoe het vijf jaar geleden was: “Dan besef je van hoever we gekomen zijn. Soms sta je er niet bij stil hoeveel ontwikkelingen er zijn geweest.”

Bram vertelt dat hij in de afgelopen jaren Aleco breed hele gave dingen heeft zien gebeuren. “Binnen de verschillende doelgroepen zijn er veel veranderingen geweest en dat is ook nodig geweest om onze jongeren en andere deelnemers een plek te bieden waar ze zich gezien en gehoord voelt. Dit is ook alleen mogelijk wanneer je die verschillende doelgroepen hebt. Alle ontwikkelingen hebben we nodig gehad om tot het programma van nu te komen. Ik ben alleen maar blij dat we niet teruggaan naar 5 jaar geleden, het geeft zoveel meerwaarde om te zien hoe het nu is.”

Ben je benieuwd naar het Meet Your Talents programma van nu? Neem dan contact op met bram@aleco.nl of michelle@aleco.nl