Vanaf nu hebben wij een gespecialiseerde trainer in Pré- en postnatale begeleiding.
In het weekend van 19 en 20 maart heeft onze trainer Kjetil de opleiding pré- en postnatale begeleiding aan de Physical Coaching Academy gevolgd. Tijdens dit drukke weekend hebben zij bekeken hoe het lichaam veranderd tijdens de zwangerschap en hoe we dit dan goed kunnen opvangen en hoe we het lichaam het best kunnen voorbereiden. Ook zijn de mogelijke complicaties besproken geweest en factoren die invloed kunnen hebben op de moeder of zwangerschap.
Pré- en postnatale begeleiding
Pré- en postnatale begeleiding is om jonge of toekomstige moeder te begeleiden door trainingen te geven. Zodat de bevalling zo goed mogelijk kan verlopen en het herstel zo snel mogelijk kan verlopen. Maar waarom zou je nu net verkiezen om te gaan sporten voor tijden en na de zwangerschap.
Maar wat houdt Pré- en postnatale begeleiding eigenlijk in dat vertellen we jullie hieronder
Voor
Je zal misschien denken. Wat maakt het nu uit wat je doet voor je zwanger word. Het word pas belangrijk als je aan kinderen denkt.
Dat is niet helemaal zo. Hoe fitter je bent voor je zwanger word. Hoe hoger de belasting mogelijk blijft tijdens de zwangerschap. Als je bijvoorbeeld 80kg squat en je mag tijdens je zwangerschap maar 30% mag belasten dan blijft er nog steeds 24kg over. Was dat maar maximaal 20kg dan blijft er maar 6kg over dat je lichaam qua belasting aankan. Ook zullen sterkere spieren hun voordelen hebben om alles te ondersteunen en op zijn plek te houden tijdens de zwangerschap.
Tijdens
Deze periode kan bepalend zijn voor hoe aangenaam de zwangerschap kan verlopen en hoe vlot de bevalling zal zijn. Hoe beter je deze periode oppakt hoe sneller het herstel na de bevalling zal verlopen. Daarnaast zijn er nog vele voordelen buiten de reeds genoemde:
- Positieve invloed op hormonaal stelsel
- Positieve invloed op de mentale gezondheid
- Verlicht zwangerschapskwaaltjes
- Verhoogt belastbaarheid van het lichaam
- Voorkomt blessures ( versterken gewrichten)
- Betere gewichtscontrole
- Helpt om de baby goed te positioneren
- Bevordert gezonde groei van placenta
- Verlaagt kans op zwangerschapsdiabetes
- Verminderd kans op rugklachten
Naast allemaal positieve dingen van sporten tijdens de zwangerschap zijn er ook een paar dingen die je beter kan vermijden.
- Contact sporten, waarbij er een kans op een slag, trap of voorwerp in de maag is
Vb: hockey, boks, rugby, voetbal,…
- Sporten met een hoog valrisico
Vb: skiën, surfen, paardrijden, gymnastiek
- Duiken verhoogd druk op het lichaam en CO2-gehalte in het bloed
- Activiteiten bij hoge temperatuur
Vb: bikram yoga, hot pilates
Wat ook belangrijk is om mee te nemen is dat trainen tijdens de zwangerschap van individu tot individu en van zwangerschap tot zwangerschap bekeken moet worden. Elke zwangerschap van ieder individu is namelijk anders.
Na
Zoals al eerder vermeld zorgt het sporten na de bevalling voor het sneller herstellen van het lichaam. Dit kan gaan over algemeen herstel van de anatomische structuren en alles weer op zijn plek te krijgen. Ook kan je herstellen van kwaaltjes of blessures die zijn opgetreden tijdens de zwangerschap.
Dit herstel blijft echter tot 9 maanden duren bij de traditionele bevalling en kan tot 12 maanden duren bij een bevalling met keizersnede of andere hulpmiddelen.
De herstelduur is ook afhankelijk van hoe actief de persoon was voor en tijdens de zwangerschap.
Wilt u meer te weten komen over deze specifieke training en begeleiden neem dan contact op met Kjetil Heylen, dat kan via fysiek@aleco.nl