Omgaan met wedstrijdspanning

5 tips over hoe je om kan gaan met deze wedstrijdspanning

Omgaan met wedstrijdspanning, hoe doe je dat?

We kennen het allemaal. De dag of ochtend voor je wekelijkse voetbalwedstrijd. Of misschien heb je een toernooi of een finale. Hoe dichterbij het moment komt, hoe slechter je je gaat voelen. Je wordt misselijk, kortademig, hogere hartslag. Je wordt onzeker, gaat aan jezelf twijfelen, of het verwart je en je gaat dingen vergeten zoals je sportschoenen. Dit komt allemaal door het fenomeen wedstrijdspanning. In deze blog krijg je 5 tips over hoe je om kan gaan met deze wedstrijdspanning.

 

Maar wat is wedstrijdspanning eigenlijk. De fysieke symptomen die je merkt bij wedstrijdspanning zijn eigenlijk een overlevingsmechanisme uit onze oertijd. Ons lichaam probeert zich dan namelijk klaar te maken voor een gevaarlijke en stressvolle situatie. De aankomende wedstrijd wordt door ons lichaam als zo’n dergelijke situatie gezien waardoor onze hersenen tegen ons lichaam verteld dat het zich klaar moet gaan maken om te overleven. Met als gevolg dus de verhoogde hartslag, kortere ademhaling enzovoort. Maar deze symptomen zorgen er dus voor dat ons lichaam geactiveerd wordt. De hogere hartslag zorgt voor meer bloed naar de hersenen en spieren wat ervoor zorgt dat ons lichaam beter presteert en alerter is. Eigenlijk als je het zo hoort is wedstrijdspanning heel goed voor je. Vaak horen we atleten en trainers praten over gezonde spanning. Maar wat we niet willen is dat de wedstrijdspanning te ver gaat en juist gaat zorgen voor verwardheid, verlies van concentratie en verlamming van het lichaam. Hieronder 5 tips om ervoor te zorgen dat je jouw spanning op een goeie manier kan gebruiken.

 

Omgaan met wedstrijdspanningAccepteer het gevoel

Het is namelijk heel normaal om gespannen te zijn voor belangrijke evenementen. Denk maar aan presentaties op school, toetsen en dus ook sportwedstrijden. Het accepteren van het gevoel gaat ervoor zorgen dat je meer rust in je hoofd en in je lichaam hebt. Alle topsporters, zelfs de allergrootste hebben iedere wedstrijd nog last van spanning voor belangrijke wedstrijden. Zo zei Tiger Woods (één van de grootste golfers aller tijden) wel eens: ‘de dag dat ik niet meer gespannen ben voor een wedstrijd is de dag dat ik stop. Spanning is fijn, het geeft aan dat ik er om geef. Natuurlijk ben ik zenuwachtig, maar die spanning en adrenaline is juist fijn’.

 

Ben goed voorbereid

Zorgen dat je goed voorbereid bent zal je ook een stuk meer rust geven, h. Voorbereiding kan wel op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Denk hierbij aan je trainingen in aanloop naar de wedstrijd. Zorg dat je van tevoren een planning maakt voor je wedstrijddag, zodat al je spullen op tijd klaarliggen. Zodat je op tijd voldoende eet en drinkt. Heb je strategie voor de wedstrijd op tijd klaar en verken je omgeving. Dit kan de zaal zijn, het voetbalveld, of het raceparcours waar je op moet fietsen of hardlopen. Op het moment dat je dit allemaal goed voorbereid hebt zul je een hoop onzekerheid bij jezelf wegnemen. Doe het ook allemaal op tijd zodat je niet hoeft te haasten op het laatste moment, en jezelf nog meer stress bezorgd.

 

Omgaan met wedstrijdspanningVisualiseer een positief resultaat

Visualisatie is een tool die in de topsport veel gebruikt wordt. Bijvoorbeeld voor het inbeelden van het parcours dat je straks moet afleggen, of de spelsituatie die je in je wedstrijd kan tegenkomen. Zo kun je visualisatie ook gebruiken om je spanning af te laten nemen. Probeer te visualiseren hoe je een goeie strategie gaat uitvoeren, hoe je straks op het podium staat, of hoe je een PR hebt gelopen. Het focussen op de goeie resultaten zal er voor zorgen dat je minder nadenkt over ‘wat als het misgaat’ of ‘wat als ik faal’. Deze gedachtes zullen je spanning namelijk alleen maar verhogen. Je kunt dus beter focussen op een goeie afloop van he wedstrijd. En een goeie afloop hoeft niet altijd te betekenen dat je wint, maar juist ook dat je je doelen hebt behaald, of dat je plezier hebt gehad.

 

Voeg ontspanning toe aan je warming up

Het inbouwen van ontspanningsoefeningen tijdens je warming up kan helpen met het verminderen van je spanning voor een wedstrijd. Ontspanningsoefeningen kunnen op vele verschillende manieren. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen, meditatie, muziek luisteren, je even afzonderen van de buitenwereld. Maar ook fysiek door je spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Dit geeft je een fysiek ontspannen gevoel. Een fysiek ontspannen gevoel zorgt automatisch ook voor een mentaal meer ontspannen gevoel wat ervoor zorgt dat je spanning een stukje af zal nemen.

 

Omgaan met wedstrijdspanning

Hou plezier

Focus op je plezier. Je doet een sport die je heel leuk vindt. Denk dan ook daar aan. Focus op de leuke dingen. Geniet van het moment waar je in terecht komt. In plaats van spanning krijgen omdat je een NK hebt kun je ook denken, ik ben super trots op mezelf dat ik het NK behaald heb. Focus op het gezellig samen sporten met je teamgenoten. Wanneer je alles heel zwaar en spannend voor jezelf gaat maken verlies je langzaam het plezier in je sport. Wij willen juist dat je jouw sport heel leuk blijft vinden. Ga op in het moment, vergeet de druk, vergeet de prestatie en denk aan dat je gewoon weer leuk een middagje gaat sporten. Zo zal je een heleboel druk en spanning bij jezelf wegnemen.

 

Hopelijk kunnen deze tips jullie een beetje helpen met het verminderen van je wedstrijdspanning. Wel goed om te onthouden is dat deze 5 tips niet automatisch alle spanning weg zullen halen. Voor iedere individuele sporter werkt iets anders. De één ontspant met muziek, de ander met visualisatie. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een manier vindt die werkt.

 

Heb jij wel eens een last van wedstrijdspanning, ik ben erg benieuwd!?

Of ben je benieuwd naar het aanbod dat Aleco biedt voor topsporters? Klik dan hier