Reuma Feit of Fabel

Wereld Reuma dag

Reuma vs artrose

In deze blog gaan we de verschillen tussen reuma en artrose bespreken en enkele belangrijke feiten en fabels over deze aandoeningen ontkrachten.

Wat is nu juist reuma? Vaak worden reuma en artrose vaak met elkaar verward. Er is echter een verschil tussen beiden. Reuma is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen aan de gewrichten en pezen. Deze worden dan veroorzaakt door een overreactie van het eigen lichaam. Dit resulteert dan in chronische ontstekingen die last geven in onze gewrichten. De oorzaak is dus een auto-immuunreactie van je lichaam

Artrose is een van de aandoeningen die onder reumatische aandoeningen kunnen vallen. Hierbij gaat het over de staat van het kraakbeen in het gewricht. De voornaamste gewrichten die worden aangetast zijn heup, knie, duim en vingers. Echter kunnen alle gewrichten aangetast worden als deze vaak belast word. Je kan het dan ook in meerdere gewrichten tegelijk hebben. De oorzaak is dan bij artrose een slijtage van het kraakbeen door het vaak belasten van het gewricht.

 

1.     Voeding heeft effect op je symptomen

 

Feit: Voedsel heeft invloed op je lichaam en kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Als je last hebt van gewrichtsaandoeningen, is het belangrijk om op je voeding te letten. Rood vlees wordt afgeraden vanwege het pro-inflammatoire effect dat het kan hebben, wat ontstekingen kan bevorderen. Zuivel, koffie, alcohol en sterk zoutrijke voeding kunnen soortgelijke effecten hebben.

Een gebalanceerd dieet met voldoende omega-3 en omega-6 vetzuren, vezelrijke voeding, voeding met een lage glycemische index en voldoende vitamine C en D is daarom essentieel

2.     Door sporten verergerd reuma

Fabel: sporten of gewoon bewegen heeft juist een positief effect op reuma, maar het is belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan. Het kan namelijk te vermoeidheid tegen gaan, spieren en pezen versterken en de soepelheid van gewrichten verbeteren, de bloedsomloop stimuleren en het verlaagt stress door een ontspanmoment ervan te maken. Het helpt ook om een gezond gewicht te behouden, wat de druk op gewrichten vermindert.

Door buiten te gaan sporten in het zonlicht neem je meer vitamine D op en kan meer sociale contacten bevorderen, wat een gunstig effect heeft op de symptomen.

 

3.     Reuma geeft enkel klachten ter hoogte van de gewrichten

Fabel: Reuma kan ook symptomen veroorzaken in de ogen, zoals roodheid, droge ogen, een zanderig gevoel of oogontstekingen. Als je hier last van hebt kan je best contact opnemen met de oogarts en reumatoloog.

Je kan door de reumatische symptomen ook uitvalsverschijnselen van de zenuwen ervaren. Dit word dan veroorzaakt door aanhoudende druk van buitenaf. De bekendste is het carpaaltunnelsyndroom.

 

4.     Als je reuma hebt, dan heb je dit levenslang

Feit: reuma is in de meeste gevallen een chronische aandoening. De symptomen kunnen echter goed worden beheerst als de aandoening vroeg wordt behandeld. Door een goede en tijdige behandeling kunnen de symptomen onderdrukt worden. Hierdoor word de aandoening tot rust gebracht en kan je zonder beperkingen je dagelijkse handelingen uitvoeren.

 

5.     Reuma is iets wat enkel ouderen hebben

Fabel: reuma kan je op iedere leeftijd krijgen.  Bepaalde vormen zijn zelfs erfelijk, wat betekent dat je ze vanaf je geboorte kunt hebben. Kinderen kunnen op jonge leeftijd ook al een vorm van reuma ontwikkelen.

6.     Stress maakt reumatische klachten erger

Feit: door langdurig blootgesteld te worden aan stress kunnen de gewrichtsklachten verergeren. Langdurige

stress of chronische stress is wanneer je lichaam niet meer kan ontspannen. De uitknop werkt dan niet meer waardoor onze bloedruk hoger ligt en onze cortisolwaardenverhoogd is.

Cortisol biedt bescherming door allerlei chemische reacties van het afweermechanisme van het lichaam in werking te zetten. Maar wanneer er door chronische stress teveel cortisol wordt geproduceerd, creëren ze een omkeereffect van schadelijke fysiologische veranderingen. Hierdoor raakt het immuunsysteem overbelast en keert het zich tegen het eigen lichaam. Dit lijdt tot ontstekingsreacties, die ook aanwezig kunnen zijn bij reuma.

 

Wij kunnen jou advies geven over bewegen en sporten dat is afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden, zodat het haalbaar en veilig is. Dit alles doen wij in overleg met Jongmans-FysioSupport.

Meer weten of vragen kunt u altijd contact met ons opnemen door een mailtje naar fysiek@aleco.nl te sturen of laat je vraag hier op onze website achter