Revalideren na voorste kruisbandletsel

Successen van toppers na een solide revalidatieproces bij voorste kruisbandletsel

Voetballers als van PersieRuud van Nistelrooy, John Heitinga, Ron VlaarIbrahim Afellay kwamen terug op hun oude niveau na een voorste kruisbandletsel. Tal van andere toppers in het handbal, judo, hockey, rugby etc. zijn eveneens op niveau teruggekeerd, echter niet zonder slag of stoot. 

Valkuilen genoeg op weg naar het herstellen

De kruisbandblessure  is de schrik van menig voetballer, hockeyer of rugbyer maar ook van basketballers, judoka’s of skiërs. De blessure staat garant voor een flinke periode van klachten en verminderde mobiliteit. Na het verwerken van de eerste emoties, preoperatief trainen volgt een operatie met daaropvolgend een intensief revalidatieproces. 

De emotie

Na het constateren van een blessure aan de voorste kruisband wil je eigenlijk zo snel als mogelijk weer herstellenMeestal gaat dit echter niet zo snel als gehoopt en komen er negatieve emoties naar boven. Het genezingsproces vraagt soms flink wat tijd. Zeker na de operatie kun je nog een flinke tijd last hebben van de nasleep van de herstel en ontstekingsfase. Het genezingsproces gaat vaak ‘twee stappen vooruit, eentje achteruit’.  

De motivatie

Motivatie is naast angst een grote factor die meespeelt bij terugkeren in de sportVeel sporters willen hun plek in het team niet verliezen of willen presteren tijdens een belangrijke competitie. Dit beïnvloedt en motiveert de sporter om snel terug te keren naar de sport voordat zij er mentaal en fysiek klaar voor zijn, met angst op een (nieuwe) blessure als gevolg.  

De angst

Angst na het terugkeren na een voorste kruisband reconstructie speelt een grote rol bij spelsporten waarbij elementen als lichaamscontact, draaien en keren, stoppen en versnellen aanwezig zijn. Revaliderende en terugkerende sporters geven aan dat binnen het proces van de “eerste keren” angst echt wel een issue is. Bij individuele sporters is dit niet anders, met name bij sporten waarbij er veel moet worden afgezet, er gesprongen moet worden of een landing gemaakt moet worden. Sporten zoals turnen en atletiek.  

Te snel terugkeren, niet de juiste dosering van oefenstof, onvoldoende mentale en fysieke aandacht tijdens het revalidatie- en herstelproces, zijn de grootste indicatoren van een terugkerend voorste kruisbandletsel. Wil jij veilig en verantwoord terugkeren? Neem contact op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.