Sporten met Parkinson

Een goed idee!

Sporten met Parkinson: Een goed idee!

Op 11 april is het wereld Parkinsondag. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan de ziekte van Parkinson. Aleco geeft graag ook aandacht aan het onderwerp: Sporten met Parkinson. Rondom sporten met de ziekte van Parkinson zijn er vaak veel vragen. Vooral voor de mensen met de ziekte zelf. Zij vragen zich vaak af of ze wel kunnen sporten én wat dan überhaupt de mogelijkheden zijn.   Sporten met Parkinson is zeker mogelijk! Bij Aleco komen er wekelijks ook mensen met de ziekte over de vloer om bij ons te sporten. Ook voor sporters met Parkinson brengt bewegen een aantal voordelen met zich mee. Deze voordelen én de voordelen van sporten in het algemeen zetten wij op een rij.

Het belang van sporten

Ten eerste is bewegen in het algemeen goed voor mensen. Bij Parkinson moet je natuurlijk goed kijken naar wat jij als persoon nodig hebt en wat jouw grenzen zijn. Bij Aleco helpen wij jou graag hierbij. Er zijn een aantal voordelen die het bewegen met zich meebrengt, misschien dat je ze al weet.

Bewegen zorgt ervoor dat je je conditie in stand houdt, je zelfvertrouwen neemt toe en het kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Daarnaast vergroot je ook je sociale contacten én is de kans groot dat je door het sporten beter in je vel gaat zitten.

De voordelen van sporten voor mensen met Parkinson

Naast de algemene voordelen van sporten, brengt sporten voor mensen met Parkinson ook een aantal extra voordelen met zich mee. Sporten zou namelijk een positief effect hebben op de ziekte van Parkinson. Het kan de symptomen stabiliseren of verminderen. Daarnaast heeft het ook effect op de loopafstand en de cognitieve functies. Dit beïnvloedt dan weer op een positieve manier de kwaliteit van leven.

Welke sporten kan je beoefenen?

Eigenlijk zijn alle sporten geschikt! Kies vooral het gene wat je leuk vindt om te doen. Als je last hebt van bewegingstraagheid dan zijn sporten met snelle bewegingen iets minder geschikt. Eén van de sporten waarbij uit onderzoek is gebleken dat dit een positief effect heeft op de ziekte, is aquafitness. Bij deze sport is de kans minder groot om je te bezeren, ideaal dus om te beoefenen. Verder kun je denken aan fietsen, dansen en bijvoorbeeld boksen. Het laatste bieden wij bij Aleco aan.

Tips om te beginnen met sporten

Om ervoor te zorgen dat Parkinson en sporten hand in hand gaan, is het handig om een houvast te hebben. Daarom komen nu een aantal tips waarmee jij kan gaan sporten.

Bij Aleco helpen wij mensen met Parkinson graag. Om de doelgroep te helpen bieden wij een aantal mogelijkheden aan, zoals Parkinson boksen. Tijdens deze lessen wordt er mét elkaar gebokst en niet tegen elkaar.

Het Parkinson boksen of Parkinson fitness een keer uitproberen?

Vragen? Neem contact op met ons! Aleco – zet aan tot beweging!