Hoe ziet de sportieve achtergrond van André en Koen eruit?

Passie voor talentontwikkeling, ontstaan uit eigen talenten.

In deze blog zoomen we in op het begin van Aleco en wat de oprichters Koen en André gedaan hebben voordat ze Aleco begonnen. Hoe is het idee van Aleco ontstaan en is Aleco veranderd in de loop der jaren?

In 2003 is Koen samen met André begonnen met de eerste activiteiten van Aleco. Dit deden zij naast hun normale baan, puur op eigen initiatief/ als vrijwilliger. Het begon met een paar trainingen per week, en dit groeide langzamerhand uit naar hun full-time baan. Vanaf 2009 zijn Koen en André enkel werkzaam bij Aleco en ligt de focus op talentontwikkeling.

 

Sportachtergrond van Andrè

André is op achtjarige leeftijd gaan boksen in St. Willebrord. Daarna is hij naar Breda gegaan, en later naar Roosendaal. Op twaalfjarige leeftijd bokste hij al wedstrijden. In Roosendaal begon zijn vader een sportschool die voornamelijk gericht was op fitness en boxen. Jarenlang heeft André daar op een aardig niveau gebokst. Op een gegeven moment leed zijn eigen sportieve carrière helaas onder de andere taken binnen het bedrijf van zijn vader, waardoor hij op zijn 22e ongeveer zelf boksen niet meer als zijn prioriteit zag.

“Vanaf toen was ik meer zelf training aan het geven, dan de sport actief beoefenen.” – André de Klerk

Hij hielp met zaken als inkoop, trainingen en schoonmaken, in principe alles. Voor die tijd is hij twee keer Nederlands kampioen geweest, heeft hij de Golden Gloves gewonnen, internationale bokswedstrijden gebokst en in de Nederlandse selectie gezeten.

André heeft na zijn middelbare schooltijd gekozen voor het vak automonteur. Echter hield hij zich tot zijn 32e alleen maar bezig met sport en training geven. Op dit moment sport hij zelf niet heel veel meer. Hij zou het wel willen, maar heeft er weinig tijd voor. Vooral in de laatste anderhalf jaar komt er niet veel meer van, door corona en activiteiten van het Talentencentrum ZuidWest Nederland. Zijn doelen zijn nu voornamelijk gericht op het talentontwikkeling en de ontwikkeling van topsporters.

 

Sportcarrière van Koen

Op zesjarige leeftijd begon Koen met atletiek. Het liefste wat hij de hele dag deed, was sporten. Na een paar jaar bleek dat hij talent had om het verder te schoppen dan alleen een paar wedstrijdjes in de regio. Hij was zeven dagen per week met sport bezig. Tot en met de A-Junioren (20 jaar) is Koen Nederlands kampioen verspringen geweest! Tegelijkertijd wist hij dat hij van atletiek niet zijn baan kon maken, en kreeg hij na een tijdje ook last van blessures. Daarnaast kwam hij niet verder dan het Nederlandse niveau.

“Wilde ik meedoen op internationaal niveau, moest ik ineens nog 70 centimeter verder springen, dat ging me never nooit lukken.”

Hij zou dan alles aan de kant moeten zetten, en het zou maar de vraag zijn of hij verder zou komen dan Nederlands kampioen. Ook door een aantal blessures, is hij op zijn 22/23e gestopt met atletiek. Jarenlang deed hij niks meer met atletiek. Een jaar of vijf geleden heeft hij nog meegedaan met de mastercompetitie. Maar hier haalt Koen geen plezier uit.

“In mijn achterhoofd zit dan het niveau wat ik aankon, maar wat ik nooit meer ga halen. Uit atletiek haal ik geen plezier op recreatief niveau.”

Hij zegt best recreatief een potje te kunnen tennissen of squashen, dat vindt hij leuk. Maar op een recreatief niveau atletiek beoefenen, daar haalt hij geen plezier uit. Momenteel sport hij ongeveer 2 tot 3 keer in de week, tijdens groepslessen die hij zelf geeft. Verder heeft hij op dit moment weinig tijd nog veel aan sport te doen. Zo zegt hij dat er al jaren een mooie mountainbike in de schuur staat, maar er is geen tijd voor.

 

Begin training geven

Toen Koen stopte met zijn atletiekcarrière, is hij gelijk begonnen met training geven op de atletiekbaan. Deze trainingen gaf hij bij de atletiekvereniging Thor in Roosendaal, omdat hij daar zelf heel lang had gesport en dus de omgeving door en door kende. Daar kwamen langzaam ook specialisatietrainingen bij. Voor de atletiektrainingen heeft Koen wel een aantal cursussen gevolgd, maar wist hij veel uit eigen ervaring. Ook André heeft al ervaring in het training geven en sporters begeleiden sinds jonge leeftijd. Bij de sportschool van zijn vader, hielp hij op 17/18 jarige leeftijd al met het begeleiden van sporters. Op dit moment volgt hij een cursus voor bokstraining, om het uiterste uit de talentvolle boksers te kunnen halen. Voor de revalidatietrainingen zijn uitgebreide trainingen gevolgd. Die trainingen waren heel breed, waardoor Aleco nu ook genoeg inspiratie heeft voor groepslessen. Daarnaast leer je enorm veel van andere sporters of YouTube filmpjes.

Benieuwd welke trainingen worden aangeboden door bijvoorbeeld Koen en André? Neem dan een kijkje bij ons aanbod !