André is in zijn jeugd opgegroeid in de sportschool van zijn vader. In zijn jeugd heeft André zich ontwikkelt als allround trainer strenght & conditioning en revalidatie trainer in deze sportschool. Daarnaast gaf hij gaf clinics en workshops Talentontwikkeling en Topsportbegeleiding, maar zijn passie was al op jonge leeftijd het verantwoord begeleiden van jonge sporttalenten en (Top)sporters begeleiden bij hun revalidatie.
André heeft een kortstondig periode ander werk gehad. Maar het werken met sporters was zijn passie. Om zijn passie te volgen is André gestopt met het werk, dat hij deed. Vervolgens begon hij een sportverzorgingspraktijk aan huis waar hij ook weer ging werken met Sporttalenten en Topsporters. Vooral met ‘spelsporters’ en wielrenners. André wilde meer dan alleen deze sporters verzorgen. Hij wilde ook weer trainen en revalideren met sporters. Tijdens deze periode raakte hij in gesprek met zijn huidige compagnon Koen Konings en later ook nog met een fysiotherapeut Leon Evers. Uit deze gesprekken is het bedrijf Aleco ontstaan. Dit bedrijf bestaat in 2021 inmiddels al 20 jaar.
Verhuizing naar sportcomplex RBC
Toen André zijn bedrijf op verzoek van RBC verhuisde het sportcomplex van RBC –‘Sportpark Vierhoeven in Roosendaal’ namen de werkzaamheden en klanten toe. Aleco verzorgd de volgende activiteiten: verzorgen trainingen van recreatieve sporters, vergroten van de vitaliteit bij de medewerkers van bedrijven – ‘Fit4TheJob’. Workshops en/of helpen bij het verbeteren van teamprocessen bij bedrijven – ‘Jouw Team in Beweging’. En maatschappelijk projecten voor o.a. kwetsbare jongeren – ‘Meet Your Talents’. Deze activiteiten doet Aleco, zodat ze tegen een betaalbare prijs jonge sporttalenten & topsporters kunnen begeleiden in de breedste zin van het woord.
Talentontwikkeling is teamwork
Waar André in het begin van zijn werk eerst alleen sporters verzorgde heeft hij nu een heel team van externe deskundigen om zich heen verzameld. Bij Aleco bieden ze ook de kennis aan van fysiotherapeuten, sport diëtisten, orthopeed, podotherapie, inspanningsfysiologie, sportpsychologie/mental coaching, studie coaching en talentenbegeleiding en -coaching.
Deze disciplines hebben zich verenigd in het High Performance Team- en Talentencentrum Zuidwest Nederland- HPT- TCZWN.
In de intake wordt eerst met de sporter besproken waar behoefte aan is. Vervolgens bespreekt André met zijn team van deskundigen (HPT- TCZWN) welke expertise elk lid van zijn team kan inzetten om een bijdrage te leveren aan het optimaliseren van de kwaliteit van het talent. Vervolgens wordt er per sporter een individueel traject opgestart.
Revalidatie
Bij revalidatie is het nodig om een plan van aanpak te hebben. Eigenlijk zou je per individu een weekplanning moeten maken. André constateert, dat sommige fysiotherapeuten sporters behandelen tijdens de revalidatie, maar dat deze fysiotherapeuten niet beschikken over de juiste sportfaciliteiten om sporters weer op te trainen naar wedstrijdfitheid. In de planning is het cruciaal, dat je niet alleen behandeld, maar ook zorgt, dat de sporters weer zijn meters gaat maken. Je moet met de sporter naar buiten! De sporters moeten gedurende de revalidatie ook weer lopen, rennen, wenden, keren, zijwaarts bewegen, versnellen, achterwaarts lopen etc.
Een sporter moet niet alleen op de behandeltafel geholpen worden maar ook weer getraind worden in het terugkrijgen van zijn mobiliteit en fysieke gesteldheid. In sommige trajecten is het inzetten van een mental coach handig. Sommige sporters zijn tijdens het herstel traject onzeker. Ze vragen zich bijvoorbeeld af: ‘word ik weer fit, kom ik weer op mijn oude niveau, waarom heb ik een terugslag’. Om deze (negatieve) gedachte te kanaliseren kan André gebruik maken van de aanwezige mental coaches bij Aleco.
Elke geblesseerde sporter- topper of talent zou zich verzekerd moeten zijn van een multidisciplinair team welke daadwerkelijk ECHT contact met elkaar hebben.
Mini Papendal – Talentencentrum Zuidwest Nederland
In Zuidwest Nederland en Noorderkempen België liggen de sportverenigingen ten opzichte van de rest van Nederland best ver uit elkaar. Daardoor is deze regio begrijpelijkerwijs niet echt interessant genoeg voor overkoepelende (top)sportorganisaties en sportbonden. In de rest van Nederland heb je voor topsporters RTC’s en CTO’s, waar jong talent gebruik kan maken van alle aanwezige expertise. Omdat er in de regio Zuidwest Nederland geen RTC’s en/of CTO’s zijn heeft André en zijn team hun eigen talentencentrum Zuidwest Nederland ontwikkeld opgericht. Dit centrum heet ‘talentencentrum Zuidwest Nederland’. Hier trainen 75 jonge sporttalenten en 35 topsporters.
Focus in de visie van het talentencentrum is:
‘Het individuele talent centraal stellen bij het bepalen van de trainingen en ondersteuning’.
Dit is vaak een wezenlijk verschil met sommige verenigingen, bonden, trainers en coaches, die de sport centraal stellen, waarbij de sporter zich moet aanpassen aan de vastgelegde trainingsprogramma.
Trainen in Papendal of andere Nationaal en of regionale centra’s.
Met enige regelmaat worden de toptalenten die bij het Talentencentrum trainen vaak uitgenodigd om te gaan trainen in Papendal of andere Nationaal en of regionale centra’s. Sportbonden en/of het NOC/NSF willen in de weekenden de talenten laten trainen onder de leiding van de ‘topcoaches’ die in deze centra’s aanwezig zijn. In Zuidwest Nederland zijn de weekenden bestemd voor de familie en de kerk. Waarom de talenten zo ver verplicht laten reizen in het weekend naar vaak een uitgestorven Papendal, regionaal trainingscentra’s of andere locaties waar de sporters zich niet echt prettig voelen in het weekend? Zouden de toptrainers die in deze centra’s werken niet van maandag t/m vrijdag naar de locatie in Roosendaal of elders in de regio kunnen reizen om daar extra trainingen te verzorgen? Minder kilometers op deze wijze en de ‘jonge talenten’ kunnen in hun eigen vertrouwende omgeving sporten. Komen jonge talenten nu niet naar de regionale of nationale centra’s, dan worden ze vaak “gestraft” of beperkt. Ze mogen dan mogelijk niet meedoen aan Internationale toernooien, Olympische en/of EK en WK kwalificatie toernooien. Zet je op deze wijze de sporter nog wel centraal of stel je jezelf als bond, coach of NOC/NSF centraal?
Een mooie geste van de overkoepelende organisaties zou natuurlijk zijn om talenten en toppers te bezoeken in hun eigen omgeving. En (club)trainers te informeren over trainingsmethodieken en selectie criteria. Zo kunnen jonge talenten langer in hun eigen habitat blijven en later aansluiting vinden bij de elite top.
De menselijke maat wordt gelukkig steeds belangrijker gevonden in de huidige samenleving. Wellicht zorgt dit ook binnen de sport voor een nieuwe kijk op bepaalde oude gewoontes.
Wat is talent?
André geeft aan dat kinderen starten met hun sport omdat ze het leuk vinden en er plezier aan beleven. In het ontwikkelen van talent is plezier en het leuk vinden van je sport een hele belangrijke basis. Wat talenten onderscheid van andere sporters is hun ambitie. Bij het talentencentrum is elke sporter welkom, die meer wil doen, dan zijn eigen sportomgeving kan bieden.
20 jaar geleden zag Aleco al de toegevoegde waarde van breed motorisch bewegen in sommige sporten. Aleco had heel lang de methodiek en programma ‘Skills4sports’. Inmiddels is hun zijn expertise van destijds door andere verder uitgewerkt en doorontwikkeld.
André werkt samen met zijn trainers nu met het ASM-model. Dit model biedt handvatten om breed motorisch ontwikkelen te integreren in trainingen. Voor sommige sporten, zoals bijvoorbeeld dansen, turnen en boksen kun je geen gebruik te maken van het ASM-model, omdat het hier gaat om het expliciet leren van de uitvoer van de noodzakelijke oefeningen/bewegingen.
Tips aan sportouders
Mijn tips aan ouders is de volgende ‘zorg dat uw kind naast de trainingen en wedstrijden alle facetten meekrijgt die bij een gezinsleven horen’. Ga op vakantie met uw kind! Eén week training missen is helemaal niet zo erg. Het is erg als families hun vakantie moeten aanpassen aan het sportende kind. Zorg ervoor, dat het super gezellig is tijdens deze vakantie, zodat uw kind altijd terug kan kijken naar de leuke momenten met zijn familie. Voorkom als ouder, dat het talent wordt gezien als de prins op het witte paard.
Welke eigenschappen dient een coach te bezitten?
Een coach dient het maximale uit zijn sporters te halen en dient te beschikken over reflecterend vermogen. Coach moeten alleen coachen op de houding van de sporter en de performance van de sporter.
Een coach moet in staat zijn open vragen te stellen aan zijn sporters. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld:
Wat zullen we trainen vandaag?
Hoe heb je de training ervaren?
Wat heb je vandaag geleerd?
Wat kan ik de volgende keer anders doen?
Door het stellen van deze vragen geef je sporters eigenaarschap en je vergroot de betrokkenheid van de sporter. Voorkom, dat je sporters alleen dingen uitvoeren, die jij opdraagt. Laat ze zelf ook nadenken over het proces.
Scouten – selecteren
André constateert, dat sommige sporters door topsport organisaties worden uitgenodigd voor een selectie dagen/scoutingsdagen. Sommige sporters worden na deze dagen geselecteerd en andere vallen af. André snapt dit proces. Maar wat geven we mee aan de sporters, die afvallen tijdens deze dagen? Niets? Waarom onderbouwen we niet meer, waarom sporters niet geselecteerd zijn, zodat ze extern kunnen werken aan het verbeteren van hun skills?
André vraagt zich ook af, waarom wel of niet wedstrijden spelen zo afhankelijk is van de aanwezige coach. André neemt als voorbeeld voetbal, waarin sommige spelers in de O14 alle wedstrijden spelen, maar bij een nieuwe coach in de O15 bijna het gehele jaar op de bank moeten plaatsnemen. Is er op de bank nog wel sprake van talentontwikkeling? Immers je kunt niet laten zien, waar je de hele week voor getraind hebt. En hoe kan het, dat de ene coach je speelstijl wel waardeert en de andere coach totaal niet. Topsport verenigingen zouden wat kritischer mogen kijken naar dit proces.
Vertrouwen
Bij André staat het halen van medailles op 1. Het maximale uit een sporter halen is een mooi proces. Maar wel een proces, waarin André en zijn team de menselijke maat hanteert. Bij talentencentrum Zuidwest Nederland zijn ze oprecht, eerlijk en transparant naar elke individuele sporter. Er wordt getraind in een veilige omgeving. Al deze factoren zorgen dat er een onderling vertrouwen ontstaat tussen de sporters en de coaches.
Als een sporter van het talentencentrum Zuidwest Nederland een wedstrijd heeft gehad, dan zijn coaches, hiervan op de hoogte. Op maandag zal hier altijd bij stil gestaan worden. Ook op dit moment zal de trainer open vragen stellen aan zijn pupil. Vragen zoals ‘hoe is het gegaan, waarom is het zo gegaan, wat kun je de volgende keer anders doen, waar heb je in de trainingen nu behoefte aan.
Tenslotte
Ik vond het super inspirerend om met André te spreken. Vanuit zijn eigen passie hoopt hij, dat sporters met passie het maximale uit hun sportcarrière halen.
Met dank aan Patrick van Bruggen