5 oefeningen voor je rug

Je rug, de bouwsteen van jouw postuur

Het trainen van je rug, ook wel een pull sessie genoemd, doe je omdat je alle spieren in je lichaam wilt trainen. Hoe meer spieren je namelijk traint, hoe meer calorieën je verbrandt. Omdat je rug veel grote spiergroepen bevat, verbrand je net wat meer calorieën omdat dit meer energie vraagt van je lichaam. In deze blog vertellen we je wat meer over jouw rug én geven we je 5 oefeningen om je rug mee te trainen.

Jouw rug en het belang van oefeningen voor je rug

Veel mensen vinden het een stuk leuker om de spieren in hun armen, borst of buik te trainen. Dat begrijpen we wel, want uiteindelijk zijn dat de spieren die je het meest kan showen en daarmee de definitie van een summer-body. Echter is dit niet wat wij zouden aanraden. Voor het beste resultaat moet je jouw hele lichaam trainen en daarmee dus ook oefeningen voor je rug doen. Je kan je rug dan zelf niet zien, in ieder geval niet zonder een structuur aan spiegels, maar toch is je rug de basis van een goede postuur en vorm. Als je jouw gewenste armspieren hebt bereikt, maar geen aandacht hebt besteed aan je rug, loop je waarschijnlijk als Quasimodo door het leven. Jouw rug geeft jou de basis voor de stabiliteit van jouw arm-, rug- en buikoefeningen.

Naast je summer-body is er nog een ander onderwerp dat momenteel erg actueel is. Na ruim een jaar van (vooral) thuiswerken is het mogelijk dat je wat rugklachten hebt ontwikkeld. Bij echte pijn moet je naar de fysio, maar zelf op een verantwoorde manier je rug trainen kan je al aanzienlijk helpen met een groot deel van je klachten. Daarnaast zeiden we het al eerder, maar wanneer je jouw rug traint verbrandt je meer calorieën. Dit komt doordat je meer calorieën verbrandt wanneer je meer spieren gebruikt en het wilt maar net dat jouw rug een aantal grote spiergroepen heeft. Je stofwisseling krijgt dus een boost wanneer je oefeningen voor je rug doet. Daarnaast train je met oefeningen voor je rug ook meteen andere spieren, waarmee je dus in één oefening meteen meer calorieën verbrandt.

 

5 oefeningen voor je rug

Ondertussen hebben we genoeg over het belang van oefeningen voor je rug gesproken. Het wordt tijd dat we je nu de oefeningen gaan geven die wij aanraden!

Oefening #1: Pull ups

De eerste oefening is een lichaamsgewicht oefening. Een zware oefening die goed is voor de hele ontwikkeling van je rug: Pull ups!

oefeningen voor je rug

Oefening #2: Barbel bent over row

De tweede oefening is er een met de barbel stang. Deze oefening doe je staand waardoor je ook veel inspanning vraagt van de core stability.

oefeningen voor je rug

Oefening #3: Chest supported dumbel row

Deze oefening voer je uit met een bankje en een dumbel. Omdat je met je borst op een bankje ligt, lig je hellemaal vast met je bovenlichaam. Hierdoor train je de rug een stuk meer geïsoleerd.

Oefening #4: Straight arm pulldown

Dit is een oefening waarmee je je rug spieren isoleert. Specifieke oefening voor latissimus dorsi.

oefeningen voor je rug

Oefening #5: Dumbel back fly

Een isolatie oefening voor de boven rug. De spieren die tussen je schouderbladen zitten.

 

Zo, daar heb je ze dan. 5 oefeningen waarmee jij jouw rug kan trainen. Wil je nu eigenlijk liever trainen met begeleiding? Wij helpen jou daar graag mee! Kijk op onze pagina voor meer informatie over onze fitness onder begeleiding, of misschien is een personal trainer wel iets voor jou! Je bent natuurlijk ook welkom om eerst een gratis proefles uit te proberen.