Aleco sportzorg/ zomerstop programma

Door trainen tijdens zomerstop op een andere manier

Zomerstop

Zomerstop programma bij Aleco

Herken je dat gevoel na de eerste training van een nieuw seizoen dat je helemaal kapot zit en dat je de volgende ochtend ‘geradbraakt’ je bed uitkomt?! Wil je dit voorkomen? Lees dan onderstaand artikel door!

Het seizoen loopt voor veel takken van sport ten einde ook bij onze sterke clubs. Een aantal van jullie blijft lekker thuis. Voor andere betekent het dat ze horizontaal gaan naast het zwembad of op het strand met een lekker hapje en drankje. Weer anderen gaan actief vakantie houden en veel ondernemen. Actieve vakanties met trektochten, lopend of fietsend, bergtochten zijn tegenwoordig erg in. Sommige van jullie blijven sportief actief in andere takken van sport, of willen op een meer specifieke manier aan hun “vorm” blijven werken.

Besef dat lichamelijke inactiviteit leidt tot verlies van conditie. Dat gebeurt al na een paar weken. Hoe beter je getraind was in het wedstrijdseizoen, des te groter het conditionele verval is in de vakantie. Het kost dan ook meer tijd om in de voorbereiding op het nieuwe seizoen de conditie weer op te bouwen. We weten uit onderzoek dat in een sport als voetbal de voorbereidingsperiode op de nieuwe competitie een drie maal zo hoog risico op blessures oplevert als de wedstrijdperiode.

De belangrijkste verklaring ligt in de te forse opbouw van de belasting van trainingen en wedstrijden bij spelers die relatief nog onvoldoende conditionele basis hebben. Je kunt dit in de eerste plaats de trainers aanrekenen, die onvoldoende de trainingsarbeid doseren, waarbij zij weinig rekening houden met de nog beperkte conditie van de spelers. Aan de andere kant mag je van prestatiegerichte spelers ook verwachten dat zij hun conditie op een acceptabel peil houden in de vakantieperiode.

Het advies is dan ook sportief actief te blijven in de vakantie. Dit hoeft niet per se de beoefening van dezelfde sport te zijn, maar kan ook een andere sport zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je die sportbeoefening als een stuk ontspanning ziet. Lekker even inspannend bezig zijn. Probeer dan wel een sport uit te zoeken, waar het accent ligt op het uithoudingsvermogen. Op deze wijze blijft de basisconditie acceptabel. Wij adviseren jullie om iedere dag minimaal een half uur sportief actief te zijn.

Jullie hebben nog een paar weken maar wij wensen jullie al prettige vakantie toe en denk erom: rust roest!

Blessure opgelopen, of je wilt een (oude) blessure het komende seizoen voorkomen ?

Neem even contact op met Aleco, bij ons vindt u de juiste weg naar de beste sportmedische zorg. Stuur even een mailtje naar andre@aleco.nl voor het maken van een afspraak. Wij zullen je zo nodig de gehele zomerstop ondersteunen in jou zomerprogramma.

 

Zomer