Bewegen met NAH: hoe Remy aan de slag gaat om energiek en sterk te blijven! - Aleco

Bewegen met NAH: hoe Remy aan de slag gaat om energiek en sterk te blijven!

Bewegen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan een enorme uitdaging zijn, zowel fysiek als mentaal. Toch zijn er mensen zoals Remy Couwelaars die door middel van sport zijn lichaam zowel fysiek als mentaal zoveel mogelijk blijft uitdagen. Lees zijn hele verhaal in deze blog!

Bewegen met NAH kan een enorme uitdaging zijn, zowel fysiek als mentaal. Toch zijn er mensen zoals Remy Couwelaars die door middel van sport zijn lichaam zowel fysiek als mentaal zoveel mogelijk blijft uitdagen. Remy is 54 jaar en traint nu al ruim een jaar bij Aleco. Remy heeft drie herseninfarcten gehad, waardoor hij nu leeft in het lichaam van een 70-jarige. Voor die tijd heeft hij binnen de defensie en in de beveiliging gewerkt. Al met al heeft hij altijd een sportief leven gehad. Om te zorgen dat hij zijn lichaam zo goed mogelijk kan blijven gebruiken, komt hij naar Aleco om te sporten.

 

Individueel en samen aan de slag

In eerste instantie kwam hij één keer per week naar Aleco. De afgelopen zes maanden is dat naar twee keer in de week gegaan. Over het algemeen krijgt hij individuele fitnesstrainingen, maar hij vindt het ook leuk om aan te sluiten bij de groep die op hetzelfde tijdstip bezig is. Daarnaast neemt hij op dinsdagen deel aan de sportmomenten van de dagbesteding, daar trapt hij af en toe een balletje met de jongens van de dagbesteding.

 

De kracht van sport

Puur voor het sporten komt Remy naar Aleco: “Ik wil dat mijn lichaam beter meewerkt, zodat ik meer aankan. Snel merkte ik ook dat de begeleiders oog hadden voor mijn aandoening en dat ik mijzelf kan en mag zijn binnen het gebouw.”

Voor de herseninfarcten leidde Remy een actief leven. Hierdoor was de stap om te gaan sporten niet al te groot, vertelt hij. Daarnaast vertelde de artsen dat destijds dat bewegen heel belangrijk voor hem zou zijn: “Daarom doe ik het graag. Sporten maakt je weer sterk, je moet op een of andere manier terug knokken.”

 

Sport als uitlaatklep

Ondanks dat het sporten Remy sterker maakt, loopt hij ook nog wel dagelijks tegen zaken aan. Het is lastig om te beseffen dat ik het lichaam van een 70-jarige hebt, vertelt hij: “Het doet mentaal een hoop, het is lastig om te accepteren.” Mede hierdoor loopt de stress en spanning bij Remy op. Hierdoor is hij snel gefrustreerd door dagelijkse dingen. Alles wat hij doet voelt als een strijd, hierdoor is hij ook snel uitgeput.

Het sporten helpt Remy hierbij om energie te krijgen. Na de trainingen merkt hij dat hij meer energie heeft. Ook ziet hij het sporten als middel om mentaal de druk bij hem weg te halen: “Het is echt een uitlaatklep, dit is vaak ook wat ik nodig heb.”

Wat hij meeste waardeert aan het sporten bij Aleco is de manier waarop hij behandeld wordt:

 

“Je hebt hier niet gauw het idee dat je beperkt bent, je wordt als normaal gezien!”

 

Remy zou andere met NAH daarom ook zeker aanraden om te sporten. Hij begrijpt echter ook dat het lastig is om steeds op te brengen om te gaan, ook als de artsen zeggen dat het belangrijk is om in beweging te blijven.

Ook wij begrijpen dat het niet altijd even makkelijk is om in beweging te komen, de juiste begeleiding is hierbij belangrijk. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen of voor iemand in jouw omgeving met NAH. Neem dan contact op met info@aleco.nl. Wij lichten graag ons programma en aanpak graag toe.