Boksen voor vrouwen?

Waarom vrouwen de boksring in moeten!

Boksen voor vrouwen? Waarom niet? Boksen wordt gezien als agressieve en strijdlustige sport en wordt daardoor vaak gezien als een mannelijke sport. Maar steeds meer vrouwen pakken de bokshandschoenen op! Want, van het verbranden van vet, kracht winnen tot het verminderen van stress en nog veel meer, boksen biedt ongelofelijke voordelen voor lichaam en geest. Dus als je een vrouw bent die twijfelt om te komen boksen, misschien moet je het eens proberen. 

Het gaat niet alleen om vechten. 

Veel mensen hebben een misvatting dat boksen alleen over/om vechten gaat. Als je van competitie houdt, ga dan verder met wie je bent en stap in de ring. Wedstrijden boksen is echter geen vereiste voor boksen.  

Boksen is vooral een totale vorm van beweging. Want, het zorgt ervoor dat het hele lichaam en geest synchroon samenwerken. In feite is boksen in veel verschillende sportscholen en fitnessstudio’s opgedoken vanwege de voordelen van vetverbranding en lichaamsvorming. Maar dat is niet alles waar het goed voor is. Boksen is een alomvattende vorm van bewegen waarbij je gehele lichaam wordt getraind zowel fysiek als mentaal. 

Dus of je nu wedstrijden wilt doen of gewoon een geweldige workout wilt doen, boksen kan je ontbrekende fitnesslink zijn. 

Voordelen van boksen voor vrouwen. 

Boksen is niet alleen een sport voor mannen. Hier zijn enkele redenen waarom vrouwen het eens zouden moeten proberen! 

1. Boksen verbrandt vet en verhoogt het uithoudingsvermogen.

Veel mensen gaan er ten onrecht van uit dat je gewoon een uur op de loopband kunt sprinten en aan al je trainingsbehoeften kunt voldoen. Helaas (of misschien gelukkig) werkt het niet zo. Om de best mogelijke resultaten te krijgen, wil je zowel aerobe (bijv. wandelen, fietsen of joggen) als anaerobe (bijvsprinten, gewichtsheffen of springen) oefeningen doen. 

We horen je denken….Aeroob….Anaeroob…?

Boksen is ongeveer 70-80% anaeroob en 20-30% aeroob. Dus i.p.v. te proberen om meerdere soorten workouts in je routine op te nemen, geeft boksen je het beste van twee werelden.  

2.  Boksen zal de spieren versterken! 

Vrouwen zijn vaak bang voor krachttraining, een veel voorkomende mythe is dat ze er ‘volumineus’ uitzien. Hoewel krachttraining eigenlijk geweldig is voor vrouwen en je zeker niet in de ongelofelijke hulk zal veranderen, hoef je je hier met boksen geen zorgen om te  maken. 

Vanwege de repetitieve aard van het boksen, bouw je een natuurlijke kracht op die je de getoonde spieren geeft waar veel vrouwen naar op zoek zijn. Daarom een goeie tweede reden om te gaan boksen!

3. Je bouwt functionele kracht op. 

Over spieren gesproken, wist je dat er verschillende soorten kracht zijn? Nou, die zijn er zeker! Powerlifting bouwt bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid spierkracht op, maar geen spieruithoudingsvermogen. Spieruithoudingsvermogen is het vermogen van een spiergroep om regelmatig en gedurende lange tijd onder belasting te kunnen samentrekken. 

Je hebt beide soorten kracht nodig. Omdat boksen veel verschillende krachttrainingsoefeningen omvat, waaronder krachttraining, lichaamsgewichtoefeningen en repetitieve bewegingen, houd je niet alleen getoonde spieren over, maar ook functionele kracht en kracht die je in je dagelijks leven kunt gebruiken. 

4. Full body workout. 

Boksen staat bekend om krachtige stoten en een sterk bovenlichaam, maar dat is niet alles. Geloof het of niet, boksen is een super training voor het hele lichaam. Zo is ontwijken, blokken en verplaatsen geweldig voor je dijen en bilspieren. Ook tijdens de bokstraining is je core altijd bezig. Dit is een gebied dat veel vrouwen vaak vergeten. Het is niet alleen om de buikspieren; een sterke core is letterlijk de kern van alles wat je doet. Zoals we al zeiden omvat boksen veel verschillende vormen van lichamelijke beweging. Het omvat cardiovasculaire training, training met hoge intensiteit en krachttraining, waardoor het een geweldige training is voor het hele lichaam. 

5. Je leert zelfverdediging skills. 

Het is jammer, maar in de wereld waarin we leven kun je nooit voorbereid genoeg zijn. Als vrouw moet je gefocust, alert en voorbereid zijn op alles wat je tegenkomt. Boksen is bij uitstek een sport om zelfverdedigingsvaardigheden te leren. Je leert hoe je snelle, krachtige stoten kunt geven. Je leert hoe je stoten van anderen kunt ontwijken en blokkeren. Je zult sneller zijn dankzij het verbeterde uithoudingsvermogen. Je leert alerter en geconcentreerder te zijn en aandacht te schenken aan elke beweging die je tegenstander op je pad kan gooien. 

6. Boksen is goed voor je geestelijke gezondheid. 

En last but certainly not least!

Vrouwen zijn van nature verzorgend. Hun aandacht gaat altijd uit naar alle anderen; aan ouders, kinderen, echtgenoten en vrienden. We zetten onszelf vaak achteraan en vergeten voor onszelf te zorgen in deze overwerkte, extreem drukke en stressvolle samenleving waarin we leven. Het ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo uit, maar boksen is een goed hulpmiddel voor zelfzorg. Lichamelijke activiteit helpt over het algemeen met het krijgen van een goed humeur, stress te verminderen en slaap te verbeteren, iets waar we waarschijnlijk allemaal meer van kunnen gebruiken. Boksen heeft dus een aantal unieke voordelen voor de geestelijke gezondheid. 

Laten we eerlijk zijn; op een bepaald moment willen we allemaal wel eens uit woede, frustratie of stress ergens tegen aan te slaan 😉 Het slaan tegen een bokszak helpt woede te verminderen en frustratie op een gezonde manier los te laten. Het kan ook dienen als een vorm van stressvermindering en alles even vergeten. Gewoon even lekker bezig zijn. 

Boksen is een van de meest holistische en uitgebreid versie van training die er is. Het spreekt elke spiergroep aan en is zowel mentaal als fysiek. Het geeft je, zoals gezegd, tal van vaardigheden die je ongetwijfeld buiten de ring mee zult nemen. Dit is iets waar iedereen man of vrouw, jong of oud, van kan profiteren. Je zult het zelf zien tijdens je eerste BOKS-trainingssessie!! Aleco biedt dan ook verschillende vormen van boksen aan, waaronder Ladies Boxing! Wil je een keer meedoen? Schrijf je in via sportbit! Nog geen lid bij ons? Bekijk ons aanbod en meld je aan voor een proefles!

boksen voor vrouwen