De race naar een gezonde lifestyle - De strijd voeding vs sport - Aleco Talk

De race naar een gezonde lifestyle

De strijd tussen voeding en sport

Om de juiste verhouding tussen voeding en sport in kaart te brengen, vragen we aan een aantal bekenden binnen Aleco hoe zij hierover denken. Een sportdiëtiste is natuurlijk dé persoon die ons kan vertellen hoe je een gezonde leefstijl creëert met een natuurlijke verhouding. Andrea Rottier is dit jaar begonnen bij Aleco en richt zich op het stukje voeding en sport binnen Aleco. Heel interessant is het om ook van een topsporter te horen hoe zij met voeding omgaat en in hoeverre dit invloed heeft op haar leven. Chelsey is topsporter in boksen en heeft lange tijd op topniveau gerugbyd. Hoe streng is zij voor zichzelf? Ten slotte is het interessant om van pedagoog Michelle te horen in hoeverre zij denkt dat voeding en sport belangrijk is om gelukkig te blijven.

 

Ieder traject is persoonlijk als het gaat om voeding en sport

Op internet is makkelijk te vinden hoeveel koolhydraten en eiwitten een persoon zogenaamd nodig heeft en hoeveel sport goed is. Zo wordt er gezegd dat om af te vallen de verhouding 80/20 geldt, voor 80% voeding en 20% sport. Maar de realiteit laat zien dat dit erg verschilt per persoon. Het belangrijkste wat Andrea vertelde, was dat alles wat met sport en voeding te maken heeft heel persoonlijk is. Elk lichaam bouwt op een ander tempo spiermassa op, heeft een ander voedingsschema nodig om af te vallen en heeft een andere hoeveelheid beweging nodig om gezond en fit te blijven. Daarom is het heel belangrijk om jezelf niet te veel te vergelijken met mensen om je heen. Het is jouw doel en daar is jouw persoonlijke traject voor nodig! Uiteindelijk kan elk doel worden bereikt, zolang je niet opgeeft. Chelsey geeft aan dat zij heel makkelijk afvalt/aankomt, maar ook snel spiermassa aanmaakt. In de werkelijkheid kunnen twee personen van gelijk gewicht hetzelfde dieet volgen, en het kan zijn dat de een veel sneller afvalt/ zijn doel bereikt. Een belangrijke tip van Chelsey is om in een calorietekort/dieet jezelf ook weleens iets lekkers te gunnen.

 

“Eet dan ene koekje waar je zin in hebt!

Dit voorkomt een latere, veel grotere trekbui”

 

Als je van jezelf gewoon een koekje mag eten, zal je later niet de neiging hebben om het hele pak koekjes te willen eten. Door jezelf af en toe gewoon iets lekkers te gunnen, zal je veel sneller je doel bereiken en het langer kunnen volhouden. Vanuit pedagogisch opzicht zegt Michelle dat het belangrijk is dat van jongs af aan aangeleerd wordt dat gezonde voeding en beweging belangrijk is, maar dat het niet je hele leven moet bepalen. Zo is het goed voor kinderen om na een gewonnen wedstrijd bijvoorbeeld een snoepje te geven, zo leren ze dat ze iets moeten doen om iets lekkers te eten en zal het niet snel doorslaan.

 

Is een cheat meal af en toe schadelijk?

Als sportdiëtiste is Andrea overtuigd dat een strak voedingsschema niet per se essentieel is, maar gezonde voeding wel een enorme positieve bijdrage kan leveren om doelen te bereiken. Onderzoek heeft aangetoond dat gezonde voeding in ieder geval moet bestaan uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar sommige mensen hebben veel meer brandstoffen (koolhydraten) nodig dan andere sporters. Dit heeft met enorm veel factoren te maken. Het verschilt sowieso per gewicht, geslacht en leeftijd, maar ook met de sport die wordt beoefend en bijvoorbeeld de bouw/genen. Er valt daarom ook geen vaste “goede” verhouding aan te geven, dit is voor iedereen anders. Ook wordt er vaak gezegd dat de Schijf van Vijf het belangrijkste is om op terug te vallen, maar voor veel mensen is dit lastig vol te houden.

 

”In een gezond voedingspatroon kan ook een wekelijks frietje zitten!”

 

Er kan in principe voor elk persoon een voedingsschema opgesteld worden, maar de vraag is ook of iedereen dit wil. Zie jij het bijvoorbeeld zitten om elke dag verplicht te eten wat je opgelegd is? Het belangrijkste om voor jezelf te onthouden is dat je een voor jou “gezond” eetpatroon hebt, waar je ook weleens mag genieten. Daarnaast is het goed om naar gezonde, maar wel lekkere recepten op zoek te gaan. Chelsey vertelde dat ze eerst om op gewicht te blijven voornamelijk groenten en droge kip at. Nu kruidt ze  haar eten meer om smaak aan te brengen. Hierdoor kan ze ervan genieten en is het minder lastig om vol te houden.

 

De gouden tip van Andrea

De belangrijkste tip die Andrea nog mee wil geven, is dat je je vooral niet gek moeten laten maken door wat je allemaal op internet leest en ziet. Dit is vaak maar de halve waarheid en zoals hierboven al gezegd is, geldt voor iedereen een andere “gezonde” levensstijl. Wil jij echt je eetpatroon heel erg veranderen, ga dan naar een diëtiste en vraag om hulp. Ook al ga je maar twee keer naar een diëtiste. Hij/zij kan een op maat gemaakt schema maken en zal altijd bereid zijn tussendoor vragen te beantwoorden of je te helpen.