Wereld fysio dag - bewegen voor mensen met artrose

Hoe belangrijk is de fysio eigenlijk voor mensen met Artrose?

In deze blog bespreken wij de samenwerking tussen onze trainers en Jongmans-FysioSupport

Vandaag is het Wereld fysio dag! Met als thema Artrose.

 

Kan ik sporten met artrose?

Dagelijkse bewegen en sporten zijn geschikt voor ALLE mensen met artrose, ook bij ernstige klachten of beperkingen en ongeacht de leeftijd. Bij Aleco zijn hiervoor iedere ochtend VitaalFit trainingen.

Hierin bestaan de oefeningen altijd uit normale bewegingspatronen die gericht zijn op:

Hierbij werken wij samen met Jongmans-FysioSupport, de fysio in combinatie met onze trainers kunnen jouw advies geven over bewegen en sporten dat is afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden, zodat het haalbaar en veilig is.

 

Bewegen en sporten met artrose

Eerst bewegen en oefenen

Algemene lichaamsbeweging en oefeningen zijn veilig en wetenschappelijk bewezen effectieve eerstelijns zorg bij artrose. Dit kan:

Kan ik sporten met artrose?

Dagelijks bewegen en sporten is geschikt voor ALLE mensen met artrose, ook bij ernstige klachten of beperkingen en ongeacht de leeftijd.

Oefenprogramma’s en adviezen kunnen worden voorgeschreven en afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden. Zo blijft lichaamsbeweging haalbaar en veilig.

Hoe kunnen algemene lichaamsbeweging en sporten jouw helpen.

Het kan moeilijk zijn om in beweging te blijven als je artrose hebt. Maar, zo actief mogelijk blijven kan de pijn en andere klachten van artrose verminderen en kan je helpen om onafhankelijk te blijven. Een fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden samen met onze trainers. Oefentherapie kan:

Je fysiotherapeut kan ook MOBILITEIT- EN REKOEFENINGEN aanbevelen, met name bij heupartrose.

Bewegen is het medicijn.

Regelmatige lichaamsbeweging en spierversterkende oefeningen helpen je controle te houden over de artrose, zodat je de dagelijkse dingen kunt doen die belangrijk voor je zijn.

Onderzoek naar heup- en knieartrose toont aan dat bewegen, vergeleken met niet bewegen, de pijn aanzienlijk kan verminderen, meer dan het slikken van paracetamol. Daarom: bewegen is het ‘medicijn’.

Welke oefeningen zou je moeten doen?

Oefeningen zouden het belangrijkste deel van de behandeling voor je artrose moeten zijn. Oefeningen bestaan uit normale bewegingspatronen en moeten gericht zijn op:

Artrose Feit of Fabel

Alleen oudere mensen hebben artrose.

Fabel!

Feit, hoewel artrose vaker voorkomt als je ouder wordt, krijgen ook twintigers en dertigers al artrose. Tot wel 50% van de jongeren en jongvolwassen zal artrose ontwikkelen binnen 10-15 jaar na een gewrichtsblessure. Dit betekent dat ze langer met artrose moeten leven, wat kan leiden tot grotere beperkingen en afname van kwaliteit van leven. Daarom moeten jonge mensen met een gewrichtsblessure leren hoe ze kun verhoogde risico op artrose kunnen verminderen.

Er is een röntgenfoto of MRI nog om artrose te diagnosticeren?

Fabel!

Er is GEEN sterke relatie tussen klachten van artrose (inclusief pijn) en de veranderingen in de gewrichten die worden gezien op röntgenfoto’s of MRI-scans. sterker nog, sommige mensen bij wie röntgenfoto’s veel gewrichtsveranderingen laten zien, ervaren heel weinig pijn. alleen vertrouwen op informatie van scans is daarom niet wenselijk. Röntgenfoto’s, scans of bloedonderzoek zijn alleen nodig als de arts andere oorzaken van uw gewrichtspijn moet uitsluiten.

Meer feiten en fabels lees je in – Artrose Feit of Fabel