Artrose Feit of Fabel #WorldPTDay

lichamelijk actief zijn, versterken van je spieren rond het gewricht met artrose en mogelijk afvallen, zijn de belangrijkste dingen die je kunt doen om controle te houden over de artrose.

De Artrose Feit of Fabel

Alleen oudere mensen hebben artrose.

Fabel!

Feit, hoewel artrose vaker voorkomt als je ouder wordt, krijgen ook twintigers en dertigers al artrose. Tot wel 50% van de jongeren en jongvolwassen zal artrose ontwikkelen binnen 10-15 jaar na een gewrichtsblessure. Dit betekent dat ze langer met artrose moeten leven, wat kan leiden tot grotere beperkingen en afname van kwaliteit van leven. Daarom moeten jonge mensen met een gewrichtsblessure leren hoe ze kun verhoogde risico op artrose kunnen verminderen.

Er is een röntgenfoto of MRI nog om artrose te diagnosticeren?

Fabel!

Er is GEEN sterke relatie tussen klachten van artrose (inclusief pijn) en de veranderingen in de gewrichten die worden gezien op röntgenfoto’s of MRI-scans. sterker nog, sommige mensen bij wie röntgenfoto’s veel gewrichtsveranderingen laten zien, ervaren heel weinig pijn. alleen vertrouwen op informatie van scans is daarom niet wenselijk. Röntgenfoto’s, scans of bloedonderzoek zijn alleen nodig als de arts andere oorzaken van uw gewrichtspijn moet uitsluiten.

Meer pijn = meer schade

Fabel!

Feit. De ervaren pijn is complex en NIET direct gerelateerd aan de veranderingen in je gewricht. Meer pijn betekent niet meer veranderingen in het gewricht. Jouw pijn pijnervaring wordt beïnvloed door je emoties, stemming, angst, stress, slecht slapen, vermoeidheid, activiteitenniveau en mate van ontsteking van je gewricht.

Ongeacht wat ik doe, mijn artrose wordt alleen maar erger.

Fabel!!

Feit! Er zijn activiteiten die je kunt doen die je op positieve manier helpen met de pijn van je artrose, zoals wandelen, spierversterkende oefeningen en evenwichtsoefeningen. De meeste mensen zullen perioden ervaren met meer of minder pijn, maar dat de pijn over het algemeen niet erger wordt. Zo’n één derde van de mensen ervaart meer problemen in de loop van de tijd, terwijl anderen een vermindering van pijn en beperkingen zien. Wij samen met Jongmans-FysioSupport kunnen je begeleiden om actief te blijven.

Lichaamsbeweging zal mijn gewricht verder beschadigen.

Fabel…

Feit. Het tegenovergestelde is waar. Oefeningen en lichaamsbeweging zijn VEILIG en dè eerste stap in behandeling voor artrose. Beweging werkt als een smeermiddel voor het gewricht en helpt gewrichten gezond te houden. Veel mensen vermijden het gebruik van hun pijnlijke gewrichten uit angst om het erger te maken. Maar, als we onze gewrichten niet bewegen worden ze stijver en worden de spieren zwakker. Vraag ons voor de meest geschikte oefeningen voor jou.

 

Artrose is “slijtage” of “bot op bot”

Fabel!

Feit. Artrose wordt NIET veroorzaakt door “slijtage” vanwege gebruik van het gewricht in de loop van tijd. Artrose is een ziekte die invloed uitoefent op hoe gewrichtskraakbeen zichtzelf herstelt. De ziekte artrose is niet onvermijdelijk en niet iedereen zal artrose ontwikkelen als ze ouder worden.

 

lichamelijk actief zijn, versterken van je spieren rond het gewricht met artrose en mogelijk afvallen, zijn de belangrijkste dingen die je kunt doen om controle te houden over de artrose.

Wij kunnen jou advies geven over bewegen en sporten dat is afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden, zodat het haalbaar en veilig is.

Dit alles doen wij in overleg met Jongmans-FysioSupport.

Meer weten lees over onze samenwerking met de fysio en sporten met artrose lees je hier.

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd contact met ons opnemen (fysiek@aleco.nl)

 

 

 

Wereldfysiotherapie (world.physio)

Fysiotherapie Roosendaal Vierhoeven | Jongmans-FysioSupport

Sporten bij Aleco | Een leven lang | Fitness | Personal Training | Groepsles