Internationale Sportdag

Hiermee bedoelen we niet de sportdagen van vroeger op school.

Internationale sportdag

De Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede wordt elk jaar op 6 april gevierd door de Verenigde Naties. Deze feestdag is in 2013 in het leven geroepen door de Verenigde Naties en het Internationaal Olympisch Comité. De dag erkent de rol die sport speelt bij het stimuleren van sociale verandering. Een hoofddoel van deze internationale sportdag is het stimuleren van een actieve levensstijl en het vinden van manieren om sport voor iedereen toegankelijk te maken. Ook is er speciale aandacht om meer kinderen aan het sporten te krijgen.

Waarom wordt de Internationale Sportdag gevierd op 6 april? De internationale sportdag voor ontwikkeling en vrede wordt op 6 april gevierd ter herdenking van de eerste moderne Olympische Spelen die op 6 april 1896 begonnen.

De dag erkent ook het belang dat fysieke activiteiten een rol spelen bij het opbouwen van coöperatieve en gezonde gemeenschappen. Sport zorgt niet alleen voor samenwerking en rust tussen de sporters. Het zorgt ook voor onze gezondheid en garandeert een lang leven. Elk jaar heeft de Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede een specifiek thema waar de deelnemers zich aanhouden. Het officiële thema van dit jaar is ‘Scoring for People and the Planet’

 

De sportdag kan een mooie aanleiding zijn om het sporten binnen jouw bedrijf te stimuleren (wat wij hiervoor te bieden hebben lees je verder in de blog). Sport is een ontzettend groot en belangrijk thema in onze hedendaagse maatschappij. Het is een machtig middel dat op allerlei manieren jouw eigen leven, je bedrijf en de samenleving ontzettend kan verrijken. Door te sporten word je niet alleen fysiek sterker, maar het kan je ook helpen om op het mentale en sociale gebied sterker te worden. In de tijd van de klassieke oudheid van de Grieken en Romeinen wisten zij al hoe zeer het fysieke samenhangt met het mentale.

 

Hoe kun jij de internationale sportdag van 2023 vieren op je werk?

Er zijn talloze interactieve activiteiten die je zelf kan organiseren. Wij als Aleco staan ook voor jullie klaar om in de week van 6 april langs te komen voor een uurtje sporten. Een uur boksen orden begeleiding van de NR 3 van de Wereld Chelsey. Of misschien wil je juist iets meer gericht sporten op het gebied van vitaliteit, dan komt Kjetil bij jullie langst.

Geen budget beschikbaar? Organiseer voor je medewerkers een laagdrempelig toernooi, van een laagdrempelige sport. Denk hierbij aan tafeltennis, paddel, wandelen of misschien wel yoga . Met als hoofddoel PLEZIER IN BEWEGEN!

 

 

Vijf redenen waarom je nu moet gaan sporten met je collega’s!

1. Samen sporten maakt korte metten met je dagelijkse routine

Een hele dag achter je bureau zitten kan al snel verschillende lichamelijke klachten creëren en verveling wekken. Met als gevolg: een minder productieve medewerker.
Het kan helpen om een korte break in te lassen. Je kan bijvoorbeeld 20 minuten gaan lopen of zoek een ruimte op voor een korte rek en strek workout (yogasessie). Je zult merken dat je na zo’n kort beweegmomentje bomvol energie zit. Zo vliegt de middag voorbij en wie weet ben je ook nog sneller klaar met je werk.

2. Samen sporten bevordert je prestaties

Herken je de dagelijkse sleur, soms kan je hierdoor minder productief zijn. Nog een reden om tijdens je werk een korte break in te lassen voor een workoutje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sporten een positief effect heeft op zowel je concentratie als op je geheugen. Een extra pluspunt. Fysieke inspanning zorgt voor een open geest. Zo heb je achteraf vaak meer inspiratie en nieuwe ideeën waardoor ook je creativiteit een boost krijgt.

3. Een betere sfeer op de werkvloer kan gecreëerd worden door samen te gaan sporten

Mensen gedragen zich vaak anders op de werkvloer dan in hun vrije tijd. Door samen een sportieve activiteit te doen, leren jullie elkaar in een andere sfeer en op een andere manier kennen. 

Denk vooral aan een sport waarbij jullie als team moeten samenwerken, zoals bijvoorbeeld boksen. Dit kan zorgen voor een hechtere band. Resultaat? Werknemers kunnen het beter vinden met elkaar. Ook op het professionele vlak zorgt dit voor een betere samenwerking.

4. Samen sporten is makkelijker vol te houden en goed voor je gezondheid

In het verleden toonde onderzoek al aan dat we sporten in groep makkelijker volhouden dan alleen. Wanneer je thuis komt na een lange dag werken ben je vaak niet meer zo gemotiveerd om van de bank af te komen en om te gaan sporten.
Las daarom 3x  per week een sportmoment met mede collega’s in. Het is zo veel leuker om dit samen te doen en een stuk makkelijker om vol te houden.

5. Stoom af blazen is stressniveau verlagen

Sport is een ideaal middel om stoom af te blazen en mogelijke frustraties even kwijt te raken. Na een lange en drukke werkdag kan samen zweten en gedachten verzetten een ideale vorm zijn voor ontlading. Wie in een groep sport verlaagt zijn stressniveau namelijk sneller dan iemand die alleen sport. Wanneer je samen sport kun je elkaar aanmoedigen waardoor je je zowel mentaal, fysiek als emotioneel beter voelt.

Meer weten over wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen of voor jouw als werknemer? Neem dan eens een kijkje op onze website Teambuilding | Teamuitje | JouwTeamInBeweging | Clubzorg (aleco.nl)

 

Wat is het belang van sport? Sport leert ons veel belangrijke levensvaardigheden terwijl het ons ook fysiek en mentaal gezond houdt.