Van de bouw naar de jeugdzorg

Hoe goed ken jij het Aleco-team? 🤔 Naast pedagogisch medewerker is Bram opgeleid tot bouwkundige. Bram is dus van alle markten thuis!

Pedagogisch medewerker Bram ging van de bouw naar de jeugdzorg

 

Op dit moment ben ik ruim 2,5 jaar werkzaam bij Aleco binnen het MeetYourTalents! programma. Na het afronden van mijn diploma voor de opleiding Pedagogiek ben ik, na een korte periode werkzaam bij SDW, begonnen bij Aleco. Jaren geleden had ik een heel ander toekomst perspectief, ik was namelijk in opleiding voor middenkaderfunctionaris bouw. Waarom ik gekozen heb voor de overstap en wat ik daar nu nog aan heb gehad vertel ik in deze blog.

 

De bouw

Als jonge vmbo’er heb ik de keuze gemaakt om de bouwsector in te willen gaan met als uiteindelijke doel richting de architectuur te gaan. Hier ben ik ook voortvarend aan begonnen door de opleiding middenkaderfunctionaris Bouw te volgen. Gedurende deze opleiding heb ik in alle facetten van de bouw mee mogen werken en ontdekken wat er binnen deze sector allemaal gebeurd. Hier en daar wat metselen of timmeren, de opleverfase van een project begeleiden en technisch tekenen bij een architecten bureau. Tijdens deze vierjarige opleiding is bij mij toch de conclusie gekomen dat het werken in sociaal domein beter bij mij past.

 

Toch géén leerkracht voortgezet onderwijs

In mijn zoek tocht naar sociaal werk ben ik eerst uitgekomen bij een leraren opleiding, jongeren een vak leren leek me wel wat. Mijn keuze was toen gevallen op het vak aardrijkskunde, voor mij een vak met onderwerpen die ik zelf erg interessant vind. Tijdens het eerste jaar heb ik stage gelopen bij Curio in Breda waarbij het voor mij duidelijk werd dat ik niet gemaakt ben om alleen voor de klas te staan. Ik wil graag meer kunnen betekenen voor jongeren met wie het even wat moeilijker gaat, dan wat je als leerkracht voor de klas kan doen. In dat eerste jaar ben ik via Fontys mee gaan kijken bij de opleiding Pedagogiek en heb ik na een aantal gesprekken met loopbaan begeleiders gekozen om over te stappen van opleiding.

 

Pedagogiek combineren met sport

De keuze om over te stappen bleek gedurende deze opleiding de juiste stap te zijn geweest, de opleiding bevalt enorm goed. Ook tijdens deze opleiding heb ik elk jaar stage moeten lopen en op die manier verschillende doelgroepen mogen leren kennen. Tijdens mijn laatste stage is de stap echter pas gezet naar een combinatie van sport en pedagogiek. Ik heb ander half jaar stage mogen lopen binnen de jeugdopleiding van Willem II, hier heb ik ervaren wat het belang van sport is op het welbevinden van jongeren.

Tot mijn verbazing bleek er in deze regio maar weinig jeugdzorg organisaties die bewust en met regelmaat sport inzetten als middel jongeren te ondersteunen. In mijn zoektocht kwam ik gelukkig Aleco tegen en werk ik hier nu al 2,5 jaar met veel plezier door sport te combineren met het ondersteunen en begeleiden van jongeren.

 

Wat het volgen van deze verschillende opleiding mij nu brengt

Op dit moment ben ik binnen het MeetYourTalents! programma voornamelijk bezig met de Fit4TheJob trajecten. Ons Fit4TheJob traject biedt iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid, om doormiddel van het ontdekken van talenten en competenties en in beweging te komen door sport, zich te oriënteren op een nieuw toekomstperspectief. Hierin hebben wij door het samenwerken met verschillende vakopleidingen (GoFlex, Bouwmensen, IWNL, Verboon-opleiders en TWB) en ons netwerk aan bedrijven in de regio, de mogelijkheid deelnemers te koppelen aan de arbeidsmarkt. Door mijn eigen ervaring in het overstappen naar totaal iets anders en mijn ervaringen met werken in de bouwsector kan ik deelnemers passend ondersteunen.