Suikermaxdag - Aleco

Suikermaxdag

Gevolgen van overmattig suiker inname bij kinderen/ jongeren

De Suikermaxdag is een initiatief dat mensen bewust maakt van hun suikerinname en hen aanmoedigt om gezondere voedingskeuzes te maken. Hoewel het verminderen van suikerinname voor mensen van alle leeftijden belangrijk is, is het vooral cruciaal voor jongeren en kinderen.

 

In deze blog bespreken we de gevolgen van Suikermaxdag voor jongeren en kinderen en waarom het bouwen aan een gezonde toekomst van essentieel belang is.

Kinderen bereiken 9 juli al de maximale hoeveelheid suiker die zij in een jaar zouden mogen eten. Hoeveel gram of kilo suiker denk jij dat dat is?? Je zult versteld staan hoeveel en kind tussen de 4 en 8 jaar binnen krijgen.

 

Waarom Suikermaxdag?

Eerst bespreken we hoe en waarom suikermaxdag is ontstaan. Suikermaxdag is ontstaan als reactie op de groeiende zorg over de toenemende consumptie/ gebruik van suiker en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen, zoals obesitas en diabetes. Het is bedoeld om mensen bewust te maken van de verborgen suikers in voedingsmiddelen en hen aan te moedigen om gezondere keuzes te maken. Met name jongeren zijn gevoelig voor de verleidingen van suikerhoudende voedingsmiddelen, daarom richt Suikermaxdag zich op het onderwijzen van jongeren over de gevolgen van overmatige suikerinname.

 

Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud eten relatief de meeste suikers, zij zitten dan ook het vroegst in het jaar aan het maximum. Per jaar eten zij gemiddeld ruim 31 kilo suiker, blijkt uit cijfers van het RIVM.

“Dat ouderen niet aan het geadviseerde maximum komen, komt omdat zij zijn opgegroeid in een tijd waarin veel minder suiker werd gegeten en gedronken, kort na de oorlog. Bij hen zit het eten van suiker dus veel minder in hun systeem.” 

De impact van suiker op jongeren

  1. Obesitas en gewichtstoename. Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken bevatten vaak veel calorieën en weinig voedingswaarde. Overmatige suikerinname kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas bij jongeren. Het drinken van suikerhoudende frisdranken en het eten van zoete snacks kan leiden tot een overschot aan calorieën en het risico op overgewicht vergroten.
  2. Diabetes type 2. Het overmatig consumeren van suiker kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 op jongere leeftijd verhogen. Het regelmatig consumeren van suikerrijke voedingsmiddelen veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk diabetes.
  3. Tandbederf. Suiker is een van de belangrijkste oorzaken van tandbederf bij jongeren. Bacteriën in de mond voeden zich met suikerresten en produceren zuren die het tandglazuur aantasten. Regelmatige consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kan leiden tot tandbederf en de gezondheid van het gebit negatief beïnvloeden.
  4. Energie en concentratieproblemen. Hoewel suiker snelle energie kan geven, kan het ook leiden tot energiedips en concentratieproblemen bij jongeren. Suikerrijke voeding veroorzaakt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in vermoeidheid en problemen met de concentratie.

 

Maar met alleen met het weten van de gevolgen kom je er niet. Daarom gaan wij nu vertellen hoe je jouw suikerinname kan verlagen.

Suikerinname verlagen.

Maar hoe doe je dat. Als je je suikerinname wilt verlagen, zijn er verschillende aspecten (dingen) waar je op kunt letten. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  1. Lees voedingsetiketten: Leer hoe je voedingsetiketten moet lezen en let op de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten. Suiker heeft veel verschillende namen, zoals glucosestroop,
  2.  fructose, dextrose, sucrose, enz. Probeer voedingsmiddelen te vermijden waar suiker hoog op de ingrediëntenlijst staat.
  3. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen, zoals frisdranken, snoep, koekjes, gebak, ontbijtgranen en sauzen, bevatten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of kies voor suikerarme of suikervrije alternatieven.
  4. Kook zelf: Door zelf te koken, heb je controle over de ingrediënten die je gebruikt. Kies voor verse, onbewerkte ingrediënten en vermijd het gebruik van toegevoegde suikers in je recepten. Experimenteer met natuurlijke zoetstoffen zoals fruitpuree, honing of ahornsiroop als je zoetigheid aan je gerechten wilt toevoegen.
  5. Drink water en vermijd suikerhoudende dranken: Frisdranken, vruchtensappen, gezoete thee en sportdranken bevatten vaak veel suiker. Drink in plaats daarvan water, kruidenthee of ongezoete dranken. Voeg bijvoorbeeld schijfjes citroen, komkommer of munt toe aan je water voor wat extra smaak.
  6. Kies voor volwaardige voeding: Richt je op het eten van volwaardige voeding, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen bevatten van nature minder suiker en bieden meer voedingsstoffen en vezels die je helpen verzadigd te blijven.
  7. Let op verborgen suikers: Suiker kan zich verstoppen in voedingsmiddelen waarvan je het misschien niet verwacht, zoals kant-en-klare soepen, sauzen, dressings en zelfs hartige snacks. Lees de etiketten zorgvuldig en kies voor producten met minder toegevoegde suikers.
  8. Kies voor gezonde snacks: Als je zin hebt in iets zoets, kies dan voor gezonde snacks zoals vers fruit, noten, zaden, yoghurt zonder toegevoegde suikers of pure chocolade met een hoog cacaogehalte.
  9. Wees geduldig: Het verminderen van suikerinname kan een aanpassingsperiode vergen, omdat je smaakpapillen gewend zijn aan de zoete smaak. Geef jezelf de tijd om te wennen aan minder suiker en waardeer de natuurlijke smaken van voedzame voeding.

Dat juist kinderen relatief veel suiker eten, is volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell goed te verklaren. “Veel ouders weten niet dat er veel suikers zitten in vruchtensappen, ontbijtgranen, zuiveltoetjes en dergelijke. En omdat kinderen nog niet zo veel eten als ze klein zijn, is dat een relatief groot deel van wat ze eten.” De te hoge suikerinname door tieners komt volgens Seidell voornamelijk door frisdranken, energiedrankjes en sportdrankjes.

Conclusie

Suikermaxdag is ontstaan vanwege de groeiende zorg over de gevolgen van overmatige suikerconsumptie voor de gezondheid. Voor jongeren is het bijzonder belangrijk om bewust te worden van de impact van suiker op hun welzijn, gezien de verleidingen van suikerhoudende voedingsmiddelen. Suiker kan bijdragen aan obesitas, diabetes type 2, tandbederf en energie- en concentratieproblemen bij jongeren. Door deel te nemen aan Suikermaxdag kunnen jongeren bewuste keuzes maken en werken aan een gezondere toekomst waarin ze minder afhankelijk zijn van suiker.

Laten we samen werken aan het creëren van een omgeving waarin jongeren en kinderen gezonde voedingskeuzes kunnen maken en optimaal kunnen ontwikkelen. Voeg hiernaast extra beweging toe en wij gaan proberen weer naar een gezonde(re) samenleving te gaan. In de volgende blog gaan we in op het overmatig suiker gebruik in combinatie met het weinig bewegen van nu. 

Wil jij dingen veranderen voor jouw of je kind? neem dan contact met ons op of stuur een mailtje naar info@aleco.nl en wij plannen samen een gratis afspraak in om samen te gaan werken naar een gezondere leefstijl. Nog niet hele maal overgehaald lees dan onze blog VitaalFit-Kids programma’s. Hierin worden verschillende programma’s besproken waaronder Goed Bezig!