Van revalidatie naar sporten bij Aleco - Aleco

Van revalidatie naar sporten bij Aleco

In gesprek met Wouter Van de Graaf van het Bravis ziekenhuis. Binnen het traject ‘Maak van Vitaliteit een Prioriteit’ speelt Wouter een actieve rol in het doorverwijzen van patiënten. We gaan met hem in gesprek over dit initiatief en het belang ervan voor de patiënten van het Bravis ziekenhuis.

Wouter Van de Graaf is fysiotherapeut in het Bravis ziekenhuis, waar hij zich richt op hart- en longrevalidatie. Hij is actief in zowel de poliklinische als klinische fase op verschillende afdelingen. Daarnaast werkt hij twee middagen per week bij het Paramedisch Centrum Zuidwest Nederland (PMC), waar hij onder andere COPD-patiënten, patiënten met Claudicatio Intermittens (etalagebenen) en hartpatiënten begeleidt die na hun revalidatie willen blijven trainen. Hoewel hij een brede doelgroep behandelt, ligt zijn expertise en focus voornamelijk bij hart-, vaat- en longaandoeningen.

 

De revalidatietrajecten bij het Bravis ziekenhuis

De patiënten die Wouter begeleidt hebben ieder een ander revalidatietraject. Vaak start de revalidatie al op de afdeling zelf. Mensen met hart- en vaatziekten worden vaak opgenomen met klachten zoals pijn op de borst. Waarna er onderzoek plaatsvindt om te achterhalen wat er aan de hand is – voornamelijk lichamelijk, vaak proberen de fysiotherapeuten ook wat breder te kijken. Medisch gebeurt dit door de cardioloog, de fysiotherapeuten nemen de hele leefstijl mee op basis van de BRAVO-factoren (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning).

In beweging blijven

Zodra patiënten zijn opgenomen, wordt er direct gekeken of zij in beweging kunnen blijven. Dit is essentieel om verlies van conditie en kracht te voorkomen. Na de onderzoeksresultaten stelt de cardioloog een behandelplan op. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld een openhartoperatie heeft ondergaan, wordt diegene actief begeleid bij het bewegen en het vertrouwen krijgen in het eigen lichaam – met als uiteindelijk doel een veilige terugkeer naar huis.

Belastbaarheidstest

Na ontslag in het ziekenhuis wordt het traject voortgezet. Zo snel mogelijk volgt een fietstest om de belastbaarheid te meten, gevolgd door een intakegesprek bij de hartcoördinator. Daarin wordt ingegaan op vragen, zoals: “Waar sta je op dit moment?”, “Hoe ziet je thuissituatie eruit?” en “Waar loop je tegenaan?”

Positieve Gezondheid

In dit traject wordt gewerkt met het model ‘Positieve Gezondheid’, waarbij breder wordt gekeken dan de medische klachten. De standaard revalidatie duurt zo’n zes weken, waarbij fysieke training centraal staat en waar nodig, aangevuld met andere modules. De groep met hartfalen revalideert voor 10 weken. Daarnaast is er een groep voor patiënten die wat lager belastbaar zijn.

 

“Op deze manier proberen we ook nog een stuk nazorg te bieden in de fase na het revalidatie traject hier.”

 

Telemonitoring en digitale voorlichting

Ter ondersteuning maken ze sinds een jaar gebruik van de Luscii-app. “Patiënten ontvangen hierin digitale informatie over leefstijl en revalidatie en geven tijdens het traject regelmatig korte metingen door over voeding, beweging, ontspanning en eventuele klachten,” vertelt Wouter. Dit loopt parallel aan de eerste zes weken van de revalidatie en gaat daarna nog zes weken zelfstandig door. Afwijkingen worden gesignaleerd door het monitoringscentrum en indien nodig teruggekoppeld. “Op deze manier proberen we ook nog een stuk nazorg te bieden in de fase na het revalidatie traject hier.”

 

De stap na de revalidatie

Na de revalidatie zijn er verschillende paden die een patiënt kan nemen. Hier komt het traject ‘Maak van Vitaliteit een Prioriteit’ om de hoek kijken. Dit is een nieuwe optie voor patiënten die na de revalidatie verder willen met bewegen.

 

“Het programma biedt begeleiding, waardoor de stap naar zelfstandig sporten kleiner wordt.”

 

Samen met de patiënt kijkt Wouter naar de volgende vragen: ‘Wat vinden ze leuk?’, ‘Wat is haalbaar?’, en ‘Wat is er beschikbaar in de buurt?’ “Het programma biedt begeleiding, waardoor de stap naar zelfstandig sporten kleiner wordt.”

Wouter is blij dat de gemeente dit initiatief ondersteunt via het lokale preventieakkoord. “Dankzij die steun kunnen patiënten bij Aleco verder werken aan hun vitaliteit.”

 

Doorverwijzing naar Aleco

Halverwege het traject bespreekt Wouter met de patiënt de verschillende vervolgmogelijkheden. “We proberen met de patiënten te kijken welke vervolg het best passend is bij hun hulpvraag en situatie,  ‘Maak van Vitaliteit een Prioriteit’,” kan daar een optie in zijn.

Wanneer de patiënt akkoord gaat, worden de benodigde gegevens doorgestuurd naar Aleco. Hieronder vallen de gegevens van de fietstest, de hulpvraag van de patiënt en de informatie over de belastbaarheid.

“Vervolgens neemt Aleco vrij snel contact op met de patiënt en wordt er gestart met een kennismakingsgesprek,” vertelt Wouter. Halverwege het traject wordt er vaak ingecheckt bij de patiënt. “Dan horen we dat patiënten het een leuk en waardevol traject vinden.”

 

Keuze voor Aleco

Financiële toegankelijkheid speelt mee in de keuze voor Aleco. “Door de gemeentelijke ondersteuning is het een mooie opvolger voor mensen die langer begeleid willen blijven sporten,” zegt Wouter. “Het is een veilige omgeving.”

Toch blijft de stap naar zelfstandig trainen voor veel patiënten groot. “Sommigen missen de structuur of vinden het lastig om alleen te beginnen. Daarom proberen we ze al tijdens de revalidatie te motiveren om thuis actief te blijven.”

 

“Ondanks dat het programma dus nog maar kort draait, lijken de eerste resultaten erg positief.”

 

Een waardevol vervolg

Volgens Wouter was de samenwerking een logische stap: “We zagen een grote groep patiënten die na de revalidatie nog niet klaar was om zelfstandig aan de slag te gaan.”

Vooral hartpatiënten vinden het lastig om een passende manier van bewegen te vinden. Het programma ‘Maak van Vitaliteit een Prioriteit’ biedt hen daarom een waardevol vervolg. Eind april heeft er een revalidatie plaatsgevonden, waar naar voren kwam dat het programma goed loopt: “Een deel van de mensen die de eerste 3 maanden hebben doorlopen blijven doortrainen omdat het ze zo goed bevalt. Ondanks dat het programma dus nog maar kort draait, lijken de eerste resultaten erg positief.”

Wouter benadrukt het belang van preventie, zeker met de toenemende vergrijzing: “Dit traject helpt om niet te lang in het zorgstuk te blijven hangen en de overgang naar zelfstandig bewegen te maken.”

 

“Er wordt niet alleen gekeken naar het fysieke herstel, maar juist ook naar de bredere context rondom de patiënt.”

 

Meerwaarde van de partners

Het brede netwerk van partners binnen Aleco biedt extra meerwaarde. “Veel patiënten hebben last van stress, spanningen of voedingsproblemen. Er wordt niet alleen gekeken naar het fysieke herstel, maar juist ook naar de bredere context rondom de patiënt. Dan is het fijn dat er meerdere disciplines onder één dak zijn. Dat maakt dat wij patiënten met een gerust hart naar Aleco doorverwijzen,” zegt Wouter.

 

Probeer het uit!

Voor mensen die twijfelen, benadrukt Wouter: “Maak vooral kennis, op deze manier kan je kijken of het aanbod bij je past. Bij Aleco is er in ieder geval een fijne sfeer waardoor je je snel op je gemak voelt.”

 

“Vertrouwen opbouwen kost tijd, en met goede begeleiding – zoals bij Aleco – lukt dat.”

 

Volgens Wouter is het programma een waardevolle vervolgstap na de revalidatie:

“Het programma helpt mensen om de zelfstandigheid weer op te pakken, met goede begeleiding. Zo leggen we de regie terug bij de patiënt, op een veilige en ondersteunende manier. Vertrouwen opbouwen kost tijd, en met goede begeleiding – zoals bij Aleco – lukt dat.”

Het programma biedt een sterke nazorg met kort en nauw contact: “Ik hoop dat dit traject nog lang blijft bestaan. Iedereen is tenslotte verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid – en hoe meer we daarin kunnen ondersteunen, hoe beter!”

 

Wil je meer weten over het traject ‘Maak van Vitaliteit een Prioriteit’ mail dan naar info@aleco.nl