Door regelmatig te sporten verminderen psychische klachten zoals bijvoorbeeld depressiviteit of angst. Door te sporten krijgen mensen meer zelfvertrouwen en ervaren zij minder stress. Wel zit hier een verschil in tussen recreatieve sporters en topsporters. Zo geeft Chelsey (Bokser op olympisch niveau) aan dat sport voor een normaal persoon heel goed is om je hoofd even leeg te maken en die persoon is er dan ook klaar mee, maar voor een topsporter ligt dat anders.
“Na de training ben ik eigenlijk alweer bezig met de voorbereiding voor de volgende training. “ – Chelsey Heijnen
Waardoor verminderen psychische klachten door sport?
Door sport ontstaat er een toename van het gevoel van beheersing, meer zelfwaarde en een positiever zelfbeeld. Pedagoog Michelle die zelf ook regelmatig sport, geeft aan dat sport haar beter laat voelen, omdat ze zichzelf elke keer weer pusht om net even verder te gaan. Hierdoor voelt sporten als overwinning en tevens gebruikt ze het om haar hoofd leeg te maken.
Op korte termijn zorgt sport ervoor dat je lichaam meer neurotransmitters (stofjes in je hersenen die signalen doorgeven tussen zenuw/spier cellen) en endorfine aanmaakt. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart, je weerstand verbetert, een geluksgevoel ervaart en minder last hebt van angst. Helaas moet er steeds meer moeite gedaan worden om hetzelfde effect te bereiken! Vandaar dat sporters vaak steeds fanatieker worden en moeite hebben om een dagje te rusten. Door te sporten, wordt er een pijnprikkel naar je hersenen gestuurd. Deze prikkel zorgt dat je lichaam endorfine aan gaat maken. Wel geldt een minimum van 12 minuten intensief sporten om de productie van endorfine te starten. In de eerste 5 tot 10 minuten voel je vaak nog de pijn in je benen/voeten, maar daarna verdwijnt dit dus door het stofje endorfine dat aangemaakt wordt.
Hoe veel trainingen per week is de norm?
Onderzoek toont aan dat de duur en de frequentie van een training van belang is. Het meest gunstige effect op de mentale gezondheid wordt bereikt door drie tot vijf keer per week 30 tot 60 minuten te bewegen, maar dit verschilt per persoon. Zo zegt Chelsey dat het voor sommige mensen goed is elke dag even hun hoofd helemaal leeg te maken door sport, maar dat voor sommige mensen twee keer per week een flink stuk wandelen gunstiger is. Dit komt omdat ze anders de constante druk kunnen voelen van per se iets moeten doen.
Er zit ook een maximum aan het aantal trainingen per maand, om nog een gunstig effect te bereiken. Als men vaker dan 23 keer per maand langer sport dan 90 minuten, neemt het gunstige effect af. Ook is er onderzocht of regelmaat ertoe doet. Uit onderzoek bleek dat een deel van de sporters die consistent 3 dagen per week trainden, na 3 dagen rust al meer depressieve klachten ervaarden, wat dus je mentale weerbaarheid niet ten goede komt. Het beste is dus de dagen dat je sport redelijk consistent te houden.
Is het van belang welke sport je doet?
Het maakt in principe geen verschil welke sport wordt beoefend. Het belangrijkste is om minimaal drie keer per week 30 minuten matig intensieve training te doen. Daarbij is het volgens Michelle belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Als je iets doet wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, zal het voor je mentale gezondheid ook niet helpen. Sommige sporten kunnen daarentegen voor bepaalde problemen wel extra goed zijn. Zo is boksen goed voor iemand die zijn frustratie kwijt wilt. Ook is het goed om meerdere sporten af te wisselen. Dit zal zorgen voor nieuwe prikkels/ uitdagingen, aldus Chelsey. De afwisseling tussen cardio en krachttraining is ook mentaal beter voor je, vindt Michelle. Krachttraining laat je sterker voelen en van cardiotraining zal je je fitter voelen en lekkerder in je vel zitten, wat je mentale weerbaarheid bevordert. Het heeft dus beide een positief effect, maar wel anders.
Is binnen of buiten sporten beter?
Buiten maak je meer endorfine aan, en in combinatie met zonlicht zorgt dit voor een gelukkiger en meer ontspannen gevoel. Daarbij komt het feit dat de kleur groen het goed doet. Daar heb je wellicht nooit over nagedacht, maar groen zorgt voor ontspanning, balans en verfrissing. Bijna alle sportvelden zijn daarom ook groen van kleur. Nog een positief gevolg van buiten sporten is het effect van sporten op het slaapritme. Na het sporten maak je namelijk meer slaaphormonen aan, waardoor je waarschijnlijk beter slaapt. Het belangrijkste is volgens Chelsey dat je even uit je standaard omgeving bent.
Die andere omgeving kan ook Aleco zijn! Kijk eens op onze website voor ons aanbod en vind de training die bij jou past!
“Ga eens een stukje rijden en ga daar hardlopen, sla daar rakelings links en rechts af in een plek die je niet zo goed kent. Sport omdat je het leuk vindt.” – Chelsey Heijnen
Verschil tussen alleen en samen sporten
Door samen te sporten doe je sociale contacten op en help je dus ook je sociale gezondheid te verbeteren. Qua endorfine aanmaken maakt het geen verschil. Wel kunnen medesporters je motiveren harder je best te doen/ te willen winnen. Daarbij is het mooi om met iemand je sportieve doelen samen te bereiken.
Wil je meer weten over het aanmaken van endorfine en waar endorfine allemaal goed voor is? Neem eens een kijkje op de website van Ruud Meulenberg