Iedereen moet mee kunnen doen aan een training, Met VitaalFIT verbetert je fitheid, spierkracht, flexibiliteit, coördinatie en stabiliteit. Hierbij houden we nadrukkelijk rekening met verschillende niveaus en eventuele blessures. Deelnemers met een lichamelijke aandoening (zoals bijvoorbeeld COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, Parkinson, etc) en herstellenden na operatie of ziekte (denk aan corona) vinden hier hun beste oplossing!
Neurologische aandoeningen (PARKINSON/NaH)
Sporten kan de symptomen van Parkinson en andere niet aangeboren hersenletsel (NaH) stabiliseren of verminderen en heeft ook invloed op de loopafstand, de cognitieve functies en daarmee de kwaliteit van leven. Voldoende beweging leidt tot een betere conditie, sterkere spieren en sterkere botten. Daarnaast kunnen ook de coördinatie, reactievermogen, reactiesnelheid, loopvaardigheid, evenwicht en lenigheid worden verbeterd. Met parkinson/NaH boksen of gym/fitness zorgen wij dat jij je fitter gaat voelen en zal je merken dat veel handelingen in het dagelijks leven beter kunnen worden volgehouden.
Hart- en Vaatziekten
Sportief bewegen met een chronische hartaandoening houdt je conditie in stand, je zelfvertrouwen neemt toe en je slaapt beter. Sporten heeft een verlagend effect op je bloeddruk en cholesterol en leidt tot verbetering van je uithoudingsvermogen en spierkracht. Ook bij deze training ligt de focus op uithoudingsvermogen en krachttraining. We bouwen rustig op zodat je lichaam de kans krijgt zich aan te passen aan de inspanning.
Longaandoeningen (COPD/LONG COVID)
Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de klachten en het verloop van de meeste longziektes. Bewegen bevordert de opname van zuurstof in de cellen, het versterkt de ademhalingsspieren, zorgt voor een toename van de longinhoud en het verbetert je uithoudingsvermogen. Klachten als benauwdheid en hoesten kunnen daardoor verminderen. We bouwen de training rustig op en leggen de focus op uithoudingsvermogen en krachttraining. Hierdoor word je fitter en verbeter je je spiersterkte.
Reuma/Artrose
Uit onderzoek is gebleken dat door bewegen de functie van een gewricht toeneemt en de pijn afneemt. Kraakbeen werkt als een spons. Bewegen stimuleert het kraakbeen om bepaalde voedingsstoffen als het ware op te zuigen. Beweging helpt zo de voedselvoorziening van het kraakbeen. Voldoende bewegen zorgt daarnaast voor stevigheid en stabiliteit van spieren, pezen en banden. Tijdens het bewegen houden we er rekening mee dat we de gewrichten niet overbelasten.